Panorāma

LM īpašniekiem jāapgūst Eiropas biznesa kultūra

Panorāma

Sācies Rīgas festivāls

Katainens par Junkera investīciju plānu

EK viceprezidents Katainens: Latvijai no Stratēģisko investīciju fonda var būt vislielākais ieguvums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gada sākumā skaļi pieteiktais Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera 315  miljardu eiro investīciju plāns, lai iekustinātu stagnējošo Eiropas ekonomiku, sāk iegūt konkrētas aprises. Šajās dienās Briselē panākta vienošanās par plāna centrālo asi – par to, kāds izskatīsies Eiropas Stratēģisko investīciju fonds. Te ir arī Latvijas prezidentūras artava, kas sarunas vadīja no dalībvalstu puses.

Bet tikmēr atbildīgais komisārs – Eiropas Komisijas viceprezidents soms Jirki Katainens apceļo Eiropas Savienības dalībvalstis, lai pārliecinātu tās par investīciju plāna lietderību. Pirmdien Latvija kļūs par 21.pieturas vietu viņa Eiropas tūrē.  

Pirms vizītes intervijā LTV Kaitanens stāsta par fonda mērķiem un pauž pārliecību, ka Latvijai no fonda varētu būs liels ieguvums.

- Kādas ir jūsu gaidas, cik daudz Latvijas valstij jāiegulda projektos, kas varētu gūt labumu no Eiropas investīciju fonda?

- Tas ir atkarīgs no pieprasījuma un vajadzībām, bet valdībai nav noteikti jāiegulda fondā, jo tas finansēs privātus projektus un arī publiskās un privātās partnerības projektus. Mans galvenais vēstījums ir domāts Latvijas privātiem investoriem. Ja jums vajag riska finansējumu, Eiropas Stratēģisko investīciju fonds to nodrošinās, un par to jūs varat pa tiešo sazināties ar Eiropas Investīciju banku. Otrs vēstījums – ja Latvija uzskatīs, ka tai ir mazo un vidējo uzņēmumu finansējuma trūkumi, tur var būt publisko investīciju platforma, kas kalpo kā starpnieks un sniedz resursus  mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

- Polija, piemēram, paziņoja, ka ieguldīs fondā astoņus miljardus eiro, arī Vācija un Francija. Kā jums šķiet, cik varētu ieguldīt Latvija?

- Es nezinu, tas ir atkarīgs no Latvijas valdības.

- Vai jūs iedrošinātu viņus to darīt?

- Protams, ja ir tāda vajadzība. Pēc manām domām, tāda varētu būt, piemēram, infrastruktūras jomā. Bet tiem ir jābūt  publiskās un privātās partnerības projektiem. Ja Latvijai, piemēram, ir publiskais investīciju fonds vai veicināšanas banka, tie varētu novirzīt kaut kādus resursus projektiem, kuriem savukārt Eiropas Stratēģisko investīciju fonds nodrošinās riska finansējumu. Taču, kā jau es teicu, nav vajadzības izmantot budžeta naudu, tāpēc ka pamatideja ir izmantot Eiropas budžeta līdzekļus kā riska finansējuma elementu privātiem investoriem. Darot to, mēs cenšamies mobilizēt privāto naudu ekonomikas atdzīvināšanai.

- Izskanēja bažas, ka Latvijai varētu negūt tādu labumu kā, piemēram, Vācija un Francija?

- Latvijai no Eiropas Stratēģisko investīciju fonda varētu būt vislielākais ieguvums. Bet tur mums ir vajadzīgs vietējais starpnieks. Tas var būt publisks vai privāts riska kapitālfonds vai akciju fonds. Ir arī citi publiskās un privātās partnerības veidi, kas var gūt labumu no fonda. Bet es pārāk par to nesatrauktos. Viss ir atkarīgs no privāto uzņēmumu aktivitātes un arī no tā, cik labi vietējie starpnieki kalpos mazo un vidējo uzņēmumu sektoram.

- Vai jums būs kādi kritēriji, kā valstis, īpaši Latvija, izvēlēsies vietējos starpniekus?

- Nē, tas ir atkarīgs no vietējiem apstākļiem. Mans birojs un Eiropas Investīciju banka palīdzēs dalībvalstīm veidot vietējās investīciju platformas, lai tās varētu gūt labumu no Stratēģisko investīciju fonda.

- Vai jūs esat veikuši prognozes katrai valstij - cik daudz fonda līdzekļu tur nonāks? Cik liela būs Latvijas daļa?

- Nav tāda iepriekšējā dalībvalstu sadalījuma. Ir Eiropas Stratēģisko investīciju fonda finansējums un privātas investīcijas. Un atkarībā no privāto uzņēmumu pieprasījuma varēs spriest, kādu labumu gūs pati valsts. Ir arī Eiropas Investīciju banka, kas finansē projektus, publiskos un arī privātos. Šim mehānismam ir trīsreiz lielākas aizdošanas spējas nekā fondam. Taču Stratēģisko investīciju fonds koncentrēsies uz privātiem projektiem ar lielākiem riskiem, un tāpēc mums attiecībā uz valstīm nav nekāda ģeogrāfiska vai cita veida sadalījuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti