EK varētu pieprasīt Itālijas valdībai pārstrādāt budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Komisija, visticamāk, pieprasīs Itālijas valdībai grozīt 2019. gada budžeta plānu, kas paredz palielināt tā deficītu, paziņojis Eiropas Savienības budžeta komisārs Ginters Etingers.

Viņš sociālās saziņas vietnē “Twitter” norādīja, ka ir iepazinies ar dokumentu un tas rada bažas.

Tomēr viņš noliedza iepriekš izskanējušo informāciju, ka Romai jau nosūtīta attiecīga vēstule. Komisija to  neplāno darīt arī šonedēļ.

Tikmēr Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte jau paziņojis, ka nemainīs valdības sagatavoto budžeta projektu. Iespējams, šis jautājums tiks arī apspriests ceturtdien, 18.oktobrī, Beļģijas galvaspilsētā Briselē notiekošajā bloka dalībvalstu vadītāju samitā.

KONTEKSTS:

Itālijas budžeta projekts paredz 2,4% deficītu nākamajā finanšu gadā - gandrīz trīsreiz lielāks nekā iepriekšējās valdības piedāvātais. Jaunā koalīcijas valdība ieplānojusi apjomīgu nodokļu un pensijas vecuma samazinājumu, kā arī apjomīgas investīcijas.

Tikmēr Eiropas Komisija brīdinājusi Romu, ka tai ir jāievēro fiskālās disciplīnas noteikumi, atkārtoti atgādinot par nepieciešamību mazināt valsts parādu.

Itālija ir eirozonas trešā lielākā ekonomika, taču tās parādu slogs ir lielākais starp Eiropas Savienības valstīm, sasniedzot aptuveni 130% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Jau ilgu laiku Eiropas Savienība ir aktīvi aicinājusi Itāliju samazināt savus izdevumus, bažījoties par neprognozējamu krīzi eirozonas iekšienē.   

 Itālijas koalīcijas partijas uzskata, ka turpmāk prioritātei ir jābūt pamatienākumu palielināšanai nabadzīgajiem, kā arī pensionēšanās vecuma samazināšanai, nevis iepriekš ar Briseli saskaņoto budžeta deficīta mērķu sasniegšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti