EK uzlabojusi Latvijas šā gada IKP izaugsmes prognozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) vasaras ekonomikas prognozei Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums šogad tiek prognozēts 3,8% apmērā, un to galvenokārt noteiks ekonomikas izaugsme gada otrajā pusē, kad Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs sagaidāma ar Covid-19 pandēmiju saistīto ierobežojumu mīkstināšana, tādējādi dodot impulsu privātajam patēriņam un eksportam, informēja EK.

EK uzlabojusi Latvijas IKP pieauguma prognozi šim gadam – pavasarī komisija prognozēja, ka Latvijas tautsaimniecība šogad pieaugs par 3,5%. 

Saskaņā ar prognozi Eiropas ekonomika atgūsies ātrāk, nekā iepriekš tika paredzēts, jo ekonomikas aktivitāte gada pirmajā ceturksnī bija lielāka par cerēto, un labāka situācija veselības jomā bija iemesls tam, ka otrajā ceturksnī straujāk tika atviegloti pandēmijas kontroles ierobežojumi. 

Saskaņā ar starpposma 2021. gada vasaras ekonomikas prognozi paredzams, ka ekonomika ES un eirozonā šogad pieaugs par 4,8%, savukārt 2022. gadā – par 4,5%.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo prognozi, kas tika veikta pavasarī, 2021. gada izaugsmes rādītājs ir būtiski lielāks ES (+0,6 procentpunkti) un eirozonā (+0,5 procentpunkti), savukārt attiecībā uz 2022. gadu tas abos gadījumos ir nedaudz lielāks (+0,1 procentpunkts). Tiek prognozēts, ka reālais IKP 2021. gada pēdējā ceturksnī gan ES, gan eirozonā atkal sasniegs pirmskrīzes līmeni. Eirozonas gadījumā tas ir par vienu ceturksni agrāk, nekā tika paredzēts pavasara prognozē.

2022. gadā ekonomikas izaugsme tiek prognozēta 6% apmērā, ko sekmēs joprojām straujie patēriņa un eksporta apjomu pieaugumi, kā arī investīciju plūsmas aktivizēšanās sākoties ES finansētā Atveseļošanas un noturības plāna ieviešanai.

Pieaugot ekonomikas aktivitātei, gaidāms arī inflācijas pieaugums, galvenokārt enerģijas cenu pieauguma dēļ. Tiek prognozēts, ka inflācija Latvijā šogad sasniegs 2%, bet ES kopumā – 2,2%,

norādīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

EK atzīmēja, ka šīs prognozes balstās uz vairākiem tehniskiem pieņēmumiem par valūtas kursiem, procentu likmēm un izejvielu cenām, ņemot vērā stāvokli 26. jūnijā. Attiecībā uz visu pārējo ienākošo informāciju, tostarp pieņēmumiem par valdības politiku, šajā prognozē ir ņemta vērā informācija, kas bija pieejama līdz 28. jūnijam (ieskaitot). Izņemot gadījumus, kad informācija par jaunu politiku ir ticami publiskota un pietiekami konkretizēta, prognozē tiek pieņemts, ka politika netiks mainīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti