EK rudens prognoze: Latvijas IKP izaugsme šogad būs 4,7%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas ekonomika jeb valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 4,7%, kas ir nedaudz zem Eiropas Savienības (ES) vidējā izaugsmes rādītāja – 5%, par Eiropas Komisijas (EK) šā gada rudens ekonomikas prognozēm informēja EK priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība").

Savukārt 2022. gadā ekonomikas pieaugums Latvijā tiek prognozēts 5% apmērā, pārsniedzot ES vidējo izaugsmi – 4,3%. Ekonomikas izaugsmi gan Latvijā, gan ES kopumā veicina apjomīgas investīcijas ekonomikas atveseļošanā, norādīja Dombrovskis.

EK pārstāvniecībā Latvijā atzīmēja, ka ekonomika ES atgūstas no pandēmijas recesijas ātrāk, nekā gaidīts.

Vakcinācijas kampaņām progresējot un sākot atcelt ierobežojumus, pavasarī atsākās un vasarā turpinājās izaugsme, kam pamatā bija ekonomikas atkalatvēršana. Neraugoties uz pieaugošām grūtībām, tiek prognozēts, ka ES ekonomika prognozes periodā turpinās paplašināties, sasniedzot izaugsmes tempu 5%, 4,3% un 2,5% apmērā attiecīgi 2021., 2022. un 2023. gadā.

Tiek prognozēts, ka eirozonas izaugsmes rādītāji būs identiski ES izaugsmes rādītājiem 2021. un 2022. gadā, bet 2023. gadā sasniegs 2,4%. Šī perspektīva lielā mērā ir atkarīga no diviem faktoriem: Covid-19 pandēmijas attīstības un tempa, kādā piedāvājums pēc ekonomikas atkalatvēršanas pielāgosies straujajām tendenču maiņām pieprasījuma jomā.

Kā riska faktorus ES ekonomikas izaugsmei Dombrovskis minēja piegādes ķēžu pārrāvumus un straujo enerģijas cenu pieaugumu.

Latvijā papildus riskus rada fakts, ka vakcinācijas aptvere joprojām ievērojami atpaliek no ES vidējā rādītāja. Attiecīgi Latvijā pandēmijas ierobežošanai ir nepieciešams noteikt striktākus pasākumus, nekā citās ES valstīs. Tas savukārt negatīvi ietekmē ekonomiku un palielina budžeta deficītu – gan saistībā ar zemākiem nodokļu ieņēmumiem, gan papildus ekonomikas un sociālā atbalsta pasākumiem.

EK priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

Dombrovskis atzīmēja: sagaidāms, ka Latvijas budžeta deficīts šogad sasniegs 9,5% no IKP, kas ir ievērojami virs ES vidējā līmeņa – 6,6% no IKP. Līdz ar to ir būtiski, lai ekonomikas atbalsta pasākumi būtu mērķēti un ierobežoti laikā, neradot pastāvīgu slogu uz valsts finansēm turpmākajos gados.

KONTEKSTS:

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ātro novērtējumu Latvijas IKP 2021. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2020. gada 3. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem ir palielinājies par 4,8%. Salīdzinot ar 2021. gada 2. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem IKP palielinājies par 0,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti