EK rosina pagarināt «Junkera plāna» termiņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gadu pēc tā sauktā Junkera investīciju plāna ieviešanas Eiropas Komisijas (EK)  viceprezidents Jirki Katainens sniedza ziņojumu par tā progresu Eiroparlamenta sesijā Strasbūrā. Kopumā tas novērtēts atzinīgi, taču netrūka arī kritikas, bet EK rosina pagarināt plāna darbības laiku. 

315 miljardu eiro vērtais Eiropas Stratēģisko investīciju fonds jeb tā sauktais Junkera plāns palīdzējis nojaukt barjeras investīciju vidē un izgaismoja nepārprotamas priekšrocības mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Tā trešdien, 8.jūnijā, Eiroparlamenta plenārsesijā Strasbūrā paziņojis komisijas viceprezidents Jirki Katainens.

Viņš arī informējis par Eiropas Komisijas priekšlikumu pagarināt fonda darbības laiku.

“Līdz šai dienai tikai izmantoti 12,8 miljardi eiro Stratēģiskā investīciju fonda līdzekļu – infrastruktūras un inovāciju projektiem, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanai. Plānots, ka tie piesaistīs investīcijas 100 miljardu eiro apmērā. Turklāt 80 procenti no šīs summas nāk no privātā sektora. Tas nozīmē, ka fonds funkcionē, kā plānots,” sacīja Katainens.  

Plāns strādā jau gadu un tā kopējais darbības laiks bija paredzēts līdz 2018.gadam, taču jau izskanējis, ka tā darbību varētu turpināt arī pēc tam.

Eiropas Parlamenta lielākie politiskie spēki Eiropas Tautas partija un sociāldemokrātu alianse Junkera plānu aizstāvēja, taču daudz skeptiskāk tā sasniegumus vērtēja mazākas Eiroparlamenta grupas.

Eiropas Stratēģisko investīciju fonds krietni atšķiras no subsīdiju principa – tur naudu nedala, nav valsts kvotu, projekti konkurē savā starpā, un tos izvērtē nevis politiķi, bet gan eksperti.

Junkera plāna virzība tiek uzskatīta par lielāko Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā panākumu. Tomēr tieši Latvija ir starp tām nedaudzajām valstīm, līdzās Rumānijai, Grieķijai, Maltai, Kiprai un Lietuvai, kas investīciju līgumus Junkera plāna ietvaros līdz šī gada janvārim nebija noslēgušas. Tikmēr, piemēram, kaimiņvalsts Igaunija parakstīja līgumu par 200 miljonu eiro aizdevumu, kas palīdzēs attīstīties tūkstoš uzņēmumiem.

Jau vēstīts, ka  Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera vārdā dēvētais 315 miljardu eiro vērtais  Junkera investīciju plāns paredzēja izveidot Eiropas Startēģisko ieguldījumu fondu. Tajā pieci miljardi eiro kapitāla nāca no Eiropas Investīciju bankas, savukārt 16 miljardi eiro - garantiju fonds. Astoņus miljardus eiro garantiju fondam piešķīra no Eiropas Savienības (ES) budžeta. Junkera plāna iecere bija atdzīvināt kreditēšanu Eiropā.  
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti