EK rosina elektroenerģijas tirgū priekšplānā izvirzīt energoefektivitātes principu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Enerģētikas savienības stratēģijas ietvaros Eiropas Komisija (EK) ir ierosinājusi uzsākt apjomīgas reformas Eiropas Savienības (ES) elektroenerģijas tirgū, kā arī Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā. Jaunie priekšlikumi ierosina priekšplānā izvirzīt energoefektivitātes principu un Eiropas enerģijas tirgū aizstāvēt galvenokārt patērētāju intereses.

Darbu pie Eiropas Enerģētikas savienības izveides Eiropas dalībvalstis un institūcijas uzsāka jau gada sākumā, tomēr līdz šim galvenokārt definēti tikai savienības vispārējie darbības principi. EK nupat nākusi klajā ar jau ievērojami konkrētākiem priekšlikumiem tirgus reformām – pirmkārt pārveidot Eiropas elektroenerģijas tirgus struktūru, atjaunināt energoefektivitātes marķējumu un pārstrādāt ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmu. Kā skaidro Eiropas Savienības komisārs Enerģētikas savienības jautājumos Marošs Šefčovičs, elektroenerģijas tirgū ir plānots ieviest ievērojamu lielāku patērētāju līdzdalību tirgū un plašāk izmantot arī starpvalstu infrastruktūru:

''Tas, ko esmu dzirdējis – lietosim mūsu Eiropas tehnoloģijas vairāk un labākā veidā, un piespiedīsim mūsu oglekļa emisiju tirgu strādāt labāk. Ar šodienas priekšlikumiem mēs vistiešākajā veidā atsaucamies šiem aicinājumiem. Mūsu darbs pie jauna elektroenerģijas tirgus modeļa un patērētāju iesaistes tajā veicinās gan ilgtspējīgāku enerģijas ražošanu, gan arī patēriņu. Tas mainīs attiecības un līdzsvaru starp ražotājiem un patērētājiem, dažkārt pat pilnībā izskaužot šādu nodalījumu un radot pilnīgi jaunu patērētāju un ražotāju paaudzi.''

Par klimatu un enerģētiku atbildīgais Eiropas Savienības komisārs Migels Ariass Kanjete prognozē, ka jaunais elektroenerģijas tirgus modelis dos būtisku ieguldījumu arī atjaunojamās enerģijas attīstībā, un arī veicinās enerģijas taupību. To veicinās arī pilnveidotā energomarķēšanas sistēma.

''Jaunais elektroenerģijas sistēmas dizains mums ļaus nonākt pie tāda labi strādājoša elektroenerģijas tirgus modeļa, kurā būs iespējams integrēt arī atjaunojamos energoresursus. Savukārt jaunais energomarķējums mums palīdzēs ietaupīt pietiekami daudz enerģijas, lai nodrošinātu visas Baltijas valstis veselu gadu. Tāpat prognozējam, ka patērētāju aktīvāka dalība tirgū palīdzēs mums saražot vairāk atjaunojamās enerģijas. Uzskatu, ka šie priekšlikumi mums palīdzēs īstenot mūsu apņemšanos – kļūt par ekonomiku ar zemu oglekļa izmešu apjomu. Pirms Parīzes klimata konferences vēlos pavēstīt mūsu pasaules partneriem šo: ES tur savus starptautiskos solījumus. Savukārt ieguldītājiem, uzņēmumiem un nozarei vēlos pateikt šo: ieguldiet “tīrā” enerģijā, tā šeit plauks un zels,'' apgalvo Kanjete.

Savukārt enerģētikas industrijā daudzu uzņēmēju gaidītas ir Eiropas Komisijas ierosinātās reformas emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā, kuru ietvaros ir paredzēts par brīvu piešķiramo kvotu apjoma pakāpenisks samazinājums, kā arī pārskatīti to izsniegšanas nosacījumi.


 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti