EK publisko «nodokļu paradīzes» valstu melno sarakstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) publiskojusi 17 Āzijas, Āfrikas, Centrālamerikas un Okeānijas valstu sarakstu, kas piedāvā iespējas citu zemju pilsoņiem izvairīties no nodokļu nomaksas. Tomēr ietekmīgas nevalstiskās organizācijas uzskata, ka tā dēvētajā “melnajā sarakstā” vēl jāiekļauj arī četras Eiropas Savienības dalībvalstis.

“Organizācija “Oxfam” novērtēja, kādam jābūt “melnajam sarakstam” saskaņā ar pašas Eiropas Savienības izstrādātajiem kritērijiem. Mēs noskaidrojām, ka patlaban tiem neatbilst 35 valstis,

un starp tām ir četras Eiropas Savienības valstis, kas daļēji neievēro godīgu nodokļu aplikšanas principu.

 Tās iegūst papildu ienākumus, kas nav tur radīti. Šīs četras valstis ir Malta, Luksemburga, Nīderlande un Īrija,” norādīja organizācijas “Oxfam” pārstāve Aurora Čardoneta.

Arī vairāku Eiropas valstu, tostarp Francijas pārstāvji un Eiropas Parlamenta Sociālistu un demokrātu alianses grupa uzskata, ka “melnajā sarakstā” vajadzētu iekļaut arī atsevišķas bloka dalībvalstis. Tomēr Īrijas un Nīderlandes amatpersonas jau iepriekš bija norādījušas, ka šāda rīcība kaitētu Eiropas konkurētspējai.

Tikmēr EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (“Vienotība”) informēja, ka vairāk nekā 40 citas valstis un teritorijas tika iekļautas tā sauktajā “pelēkajā sarakstā” un komisija tās novēros. Tomēr viņš neprecizēja, vai starp tām ir Eiropas zemes. Oficiālā Brisele arī ziņo, ka

pagaidām pret visām minētajām valstīm netiks vērstas sankcijas un iekļaušana “melnajā sarakstā” jau ir sods.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti