EK prognozē Latvijas IKP pieaugumu šogad 3,8% apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) sagaida, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šajā gadā palielināsies par 3,8%, liecina EK piektdien publiskotās jaunākās prognozes par bloka un tā dalībvalstu izaugsmi.Vienlaikus EK sagaida, ka 2014.gadā Latvijas ekonomika pieaugs par 4,1%. Latvijai IKP pieauguma prognoze salīdzinājumā ar februārī publicēto nav mainījusies nedz šim gadam, nedz nākamajam.

Tāpat EK prognozē, ka šogad patēriņa cenas Latvijā kāps par 1,4%, nākamajā gadā ‒ par 2,1%. Iepriekšējā prognozē inflācija Latvijai tika lēsta 1,9% apmērā šogad un 2,2% apmērā nākamgad.

EK jaunākajā prognozē lēsts, ka bezdarba līmenis Latvijā šajā gadā samazināsies līdz 13,7%, nākamgad ‒ līdz 12,2%, kas ir tikpat, cik prognozēts iepriekš.

Kopumā EK uzsver, ka Latvijas ekonomika, neskatoties uz negatīvajiem ārējiem apstākļiem, saglabās vienu no spēcīgākajām izaugsmēm Eiropas Savienībā, lai gan tā būs lēnāka nekā iepriekš. Pēc EK vērtējuma, mūsu valstij izdosies saglabāt zemu inflācija un veselīgas valsts finanses, kā arī panākt bezdarba samazināšanos.

Arī Igaunijā un Lietuvā EK eksperti prognozē izaugsmi, norādot, ka Igaunijā tā būs līdzsvarota, bet Lietuvā uzticības atjaunošanās veicinās investīcijas un izaugsmi.

Igaunijā EK šogad sagaida IKP pieaugumu par 3%, bet 2014.gadā ‒ par 4%, kas ir nemainīgi salīdzinājumā ar iepriekšējo prognozi. Inflācija Igaunijā, pēc EK prognozētā, šogad saruks līdz 3,6%, kritumu turpinot arī 2014.gadā, kad tā būs 3,1%, ‒ šā gada prognoze palikusi nemainīga, bet nākamā gada ir par 0,1 procentpunktu mazāka. Arī bezdarba līmenim Igaunijā tiek prognozētas līdzīgas tendences ‒ šogad tas kritīsies līdz 9,7%, nākamgad ‒ līdz 9%, kas nozīmē, ka nākamā gada prognoze ir palikusi nemainīga, bet šā gada prognoze ir par 0,1 procentpunktu mazāka.

Lietuvā EK analītiķi šogad ekonomikas pieaugumu sagaida par 3,1%, 2014.gadā ‒ par 3,6%, kas ir tikpat, cik prognozēts iepriekš. Savukārt inflācija šogad tiek gaidīta 2,1% apmērā, nākamgad ‒ 2,7% pretstatā attiecīgi 2,4% un 2,9%, kas tika prognozēta februārī. Bezdarbs Lietuvā šogad, pēc EK prognozēm, varētu samazināties līdz 11,8%, nākamgad ‒ līdz 10,5%, kas ir lielāks nekā iepriekš prognozētie 11,4% un 9,8%.

Atšķirībā no Baltijas valstīm Eiropas Savienībā (ES) un eiro zonā ekonomikas izaugsmes prognozes ir piezemētākas. Tiek prognozēts, ka IKP visās ES dalībvalstīs kopumā šogad saruks par 0,1%, bet nākamgad būs izaugsme 1,4% apmērā. Februārī tika prognozēts, ka šogad ES būs neliela izaugsme 0,1% apmērā, IKP pieaugumam 2014.gadā palielinoties līdz 1,6%.

Eiro zonā ekonomikas kritums šogad tiek prognozēts 0,4% apmērā, bet nākamgad gaidāms pieaugums 1,2% apmērā. Februārī EK prognozēja, ka šogad eiro zonas valstu IKP samazināsies par 0,3%, bet 2014.gadā pieaugs par 1,4%.

Inflācijas prognoze visām bloka valstīm šogad ir 1,8%, nākamgad ‒ 1,7% ‒ šā gada prognoze palikusi nemainīga, bet nākamā gada prognoze iepriekš bija 1,5%. Eiro zonā inflācijas prognoze ir attiecīgi 1,6% un 1,5%, lai gan iepriekš inflācijas prognoze bija 2% šogad un 1,7% nākamgad.

Savukārt bezdarbs atbilstoši EK prognozei ES gan šogad, gan nākamgad būs 11,1%. EK lēš, ka eiro zonā bezdarbs šogad pieaugs līdz 12,2%, nākamgad nokritīsies līdz 12,1%, kas ir tāpat, kā prognozēts iepriekš.

Šajā diezgan pesimistiskajā ziņojumā komisārs Olli Rēns atgādinājis, ka pašlaik pret 20 Eiropas Savienības dalībvalstīm ir uzsākta pārmērīga budžeta deficīta novēršanas procedūra, taču pašlaik ir tikai trīs dalībvalstis, kurām šo procedūru varētu atcelt - tās ir Lietuva, Rumānija un arī Latvija. Ņemot vērā pašreizējo situāciju, varētu būt pamatoti pagarināt par diviem gadiem, līdz 2015. gadam, arī termiņu Francijai, līdz kurai tai ir jāsaved kārtībā savs budžeta deficīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti