EK prezidents: taupības pasākumi ES ir sasnieguši savu robežu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Pēdējos gados Eiropas Savienībā (ES) īstenotā stingrās ekonomikas disciplīnas politika finanšu krīzes laikā bija attaisnojama, bet tagad tā ir sasniegusi robežu, pirmdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

„Esmu pārliecināts, ka principā politika ir pareiza, tomēr pieļauju, ka tā ir sasniegusi savu robežu,” konferencē Briselē pirmdien teica Barrozu un uzsvēra, ka „veiksmīgai stratēģijai jābūt ne tikai labi izplānotai, bet arī jāgūst kaut minimāls politisks un sabiedrības atbalsts”.

Barrozu norādījis, ka izdarīt izvēli tikai starp taupību un izaugsmi ir „pilnībā nepareizi” un laikā, kad taupības pasākumi ir efektīvi, vienlaikus ir jāveic izaugsmi veicinoši pasākumi.

„Tie ir nepieciešami, bet tie ir jāpapildina ar lielāku uzsvaru uz izaugsmi un izaugsmes pasākumiem, pat ja tie ir īstermiņa,” atzina EK prezidents.

Barrozu arī deva mājienu, ka dažām valstīm varētu būt nepieciešams ilgāks laiks, lai samazinātu valsts budžeta deficītu līdz ES noteiktajam standartam ne vairāk kā 3% no iekšzemes kopprodukta.

„Pat ja principā pieļaujam deficīta korekcijas politiku, mēs vienmēr varam runāt par tempa smalku noregulēšanu,” sacījis EK prezidents un piebildis, ka „Eiropas Komisija jau ilgu laiku piedāvā izskatīt termiņus atsevišķām valstīm augstā deficīta noregulēšanai”.

„Mums ir jābūt individuāla drēbnieka piemērotiem risinājumiem katrai valstij, mēs nevaram vienu izmēru izmantot visu Eiropas valstu programmām,” Barrozu sacījis.

Francija jau ir vērsusies EK ar lūgumu ļaut tai ilgākā laika posmā samazināt valsts budžeta deficītu līdz 3% no iekšzemes kopprodukta. Francijas valdība uzsver, lai gan valsts nespēj izpildīt ES noteikto standartu, tā veic nepieciešamās strukturālās reformas, kas var palīdzēt samazināt ekonomikas vājuma negatīvās sekas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti