EK prezidente: Polijai un Ungārijai tiesā jāapstrīd normas par ES finansējuma sasaisti ar tiesiskumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Polijai un Ungārijai ir jāpārstāj bloķēt Eiropas Savienības (ES) budžeta pieņemšanu, un, ja tās nav apmierinātas ar aicinājumu likuma varas pārkāpumu gadījumā apturēt Eiropas fondu izmaksu dalībvalstīm, šīs normas ir iespējams apstrīdēt Eiropas Tiesā. Ar šādu paziņojumu trešdien, 25. novembrī, nākusi klajā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Pēc viņas vārdiem, budžeta bloķēšana apdraud efektīvu ES cīņu pret Covid-19 pandēmiju un bloka atkopšanos no vīrusa radītās krīzes.

EK prezidente: Polijai un Ungārijai tiesā jāapstrīd normas par ES finansējuma sasaisti ar tiesiskumu
00:00 / 01:21
Lejuplādēt

"Divas dalībvalstis ir izvēlējušas apšaubīt labāko veidu, kā tikt galā ar dažādām problēmām. Taču jūlijā visas 27 dalībvalstis piekrita šim priekšnoteikumu mehānismam – mēs runājam par likuma varas un tiesiskuma principu pārkāpšanu, kas pašlaik apdraud Eiropas Savienības budžetu. Šis mehānisms tiktu piemērots tikai proporcionāli nodarījumam un tikai tad, kad tas būs nepieciešams. Un ir grūti iedomāties, ka kādam Eiropā principiāli būtu iebildumi pret šo principu. Jebkuram, kurš joprojām šaubās, ir skaidrs ceļš ejams. Viņi var vērsties Eiropas Tiesā un ļaut, lai šie jaunie noteikumi tiek izvērtēti tur. Tā ir vieta, kur tiek risinātas dažādas viedokļu atšķirības par likumdošanas tekstiem.

Taču tas netiek darīts uz miljonu un miljonu eiropiešu rēķina, kuri pašlaik ārkārtīgi gaida mūsu palīdzību. Viņiem ir nepieciešama steidzama mūsu atbilde.

Visiem tiem, kuri, piemēram, mūsu kopējo interešu labā ir slēguši savus restorānus vai bārus, visiem tiem, kuru finansiālā dzīvotspēja ir apdraudēta, visiem tiem, kuri baidās par sava darba zaudēšanu. Un daži no šiem cilvēkiem ir arī Polijā un Ungārijā," teica EK prezidente.

KONTEKSTS:

Ungārija un Polija 16. novembrī uzlikušas veto ES ilgtermiņa budžetam un bloka tautsaimniecības atveseļošanas paketei pēc Covid-19 izraisītās krīzes, tādējādi izsakot savu protestu pret ES fondu līdzekļu piešķiršanas sasaisti ar tā dēvētās likuma varas ievērošanu.

Mehānisms, kas sasaistītu likuma varas principu ievērošanu ar ES finansējuma sadali, varētu tikt iedarbināts gadījumos, kad ES līdzekļi tiek izšķērdēti, piemēram, korupcijas gadījumā. Mehānisms sasaistītu ES finansējuma sadali ar tiesu sistēmas neatkarību, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, cilvēktiesību ievērošanu un citām pamata tiesībām.

Tiek uzskatīts, ka šis mehānisms galvenokārt domāts, lai novērstu atkāpšanos no demokrātijas Polijā un Ungārijā.

Slovēnijas premjerministrs Janzes Janša 18. novembrī paudis atbalstu Ungārijas un Polijas izteiktajai kritikai par plāniem piesaistīt finansējumu tiesiskuma ievērošanai, kuras dēļ abas valstis uzlika veto ES ilgtermiņa budžetam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti