Panorāma

Pārbauda publikācijas par "čekistu" radiniekiem

Panorāma

Katalonijā – parlamenta vēlēšanas

EK kompensācijas maksās par nopostītajiem ziemājiem

EK plūdu kompensācijas maksās par nopostītajiem vai neiesētajiem ziemājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zemkopības ministrijas (ZM) eksperti ceturtdien, 21. decembrī, Briselē uzsākuši sarunas par Latvijai izdevīgākiem kritērijiem atbalsta izmaksāšanai plūdos cietušajiem lauksaimniekiem. Zināms, ka Eiropas Komisija (EK) plāno Latvijai atvēlēt 3,46 miljonu eiro lielu atbalstu, bet stingri noteikts, ka Eiropas līdzekļus varēs saņemt tikai tie zemnieki, kuriem plūdu dēļ nav izdevies iesēt ziemājus vai arī ūdens jau apsētos laukus izpostījis.

Pēc plūdiem vēršoties pie EK, ZM kā kopējo zaudējumu apmēru nosauca vairāk nekā 37 miljonus eiro. Attiecīgi komisijas piešķirtie nepilni 3,5 miljoni eiro ir mazāk nekā 10% no prasītās summas.

"Protams, gaidījām vairāk," atzina ZM valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa, norādot – pagaidām gan atsūtīts tikai regulas projekts. Šobrīd par tā saturu uzsāktas diskusijas. Janvārī notiks dalībvalstu balsojums, un tikai tad EK atbalsts būs oficiāli piešķirts. Identisku 31 eiro maksājumu par katru izpostīto hektāru saņems arī pārējās Baltijas valstis un Polija.

"Regulas projektā ir stingri nosacījumi, ka šo atbalstu nedrīkstēs maksāt par tiem hektāriem, kuri jau ir kaut ko saņēmuši no valsts, ES vai apdrošinātājiem," piebilda ZM pārstāve.

Tāpat EK noteikusi, ka kompensāciju varēs saņemt tikai par ūdens izpostītajiem ziemāju sējumiem un tiem laukiem, kurus plūdu dēļ apsēt nemaz nebija iespējams. Kopumā Latvijā tādu ir vairāk nekā 110 tūkstoši, un valsts atbalsts par tiem izmaksāts minimāli, jo lielākoties kompensēta nenovāktā raža. 

"Vairāk ir prieks, bet tā summa katrā ziņā ir nepietiekoša, lai kompensētu visus zaudējumus," sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes loceklis Guntis Vilnītis, kurš cer – varbūt Eiropas līdzekļus varēs izlietot, kā pašiem šķiet pareizi. Pēc viņa sacītā –  nekur nav pateikts, ka šo kompensācijas saņems tikai tiem, kas iepriekš nekādu valsts atbalstu nav saņēmuši. 

EK gan nenoliedz, ka Eiropas iezīmētā mērķgrupa – izpostīto ziemāju īpašnieki – plūdos ir smagi cietuši.

"Tās būs vairums saimniecību Vidzemē, Latgales tajā pusē viennozīmīgi, jo zinu konkrētas sarunas, kur zemnieks sēja rudenī 500 hektārus ziemājus, tad šogad saistībā ar plūdiem ir iesējis tikai 50 hektārus, un tie paši 50 – 30 ir izslīkuši vēl," teica Vilnītis.

Lauksaimnieki EK piešķirtos līdzekļus varētu saņemt ne ātrāk kā pavasarī.

Jau ziņots, ka Latvijas valsts kompensācijās plūdos cietušajiem zemniekiem jau izmaksājusi aptuveni 15 miljonus eiro. Tiesa, kā vēstīja LTV raidījums "De facto", atbalsts ne vienam vien zemniekam aizgājis gar degunu neskaidro kompensāciju piešķiršanas kritēriju dēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti