Panorāma

Vienprātība par banku likvidatoru peļņas samazināšanu

Panorāma

Rīgas domē grib ierobežot jautājumu uzdošanu

EK: ilgtermiņa ietekme pēc krīzes būs pozitīva

EK pārstāve Latvijā: Banku sektors ātrāk jāattīra no negodprātīgajiem nerezidentiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Situācija banku sektorā pašlaik apdraud Latvijas reputāciju, taču Eiropas Komisija (EK) pilnībā uzticas Latvijas tiesībsargājošajām institūcijām un vēlas, lai lēmumus tās pieņemtu iespējami ātrāk un tādējādi mazinātu reputācijas riskus. Tā sacīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka pēc Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes, kurā aiz slēgtām durvīm diskutēts par ASV izteiktajiem pārmetumiem "ABLV Bank" saistībā ar naudas atmazgāšanu.

Inna Šteinbuka: Latvijai ātrāk banku sektors jāattīra no negodprātīgajiem nerezidentiem
00:00 / 01:05
Lejuplādēt
Pēc viņas domām, finanšu sektora attīrīšanās paaugstinās izaugsmes iespējas un valsts kopējo reputāciju. Šteinbuka atgādināja, ka komisija nesaskata būtiskus makroekonomiskās situācijas pasliktināšanās riskus Latvijā.

 

“Eiropas Komisija principā atzinīgi vērtē tās likumdošanas jauninājumus, kuras tika ievestas pēdējā laikā nelikumīgu līdzekļu legalizācijas novēršanas nolūkos. Kas ir vēl ļoti svarīgi, ka ir likuma burts, bet ir arī nepieciešama likuma efektīva īstenošana, un tieši īstenošana varētu būt arī efektīvāka,” norādīja Šteinbuka.

“Valstij pašai jādomā, vai valsts var izvērtēt, kuri ir labi nerezidentu ieguldījumi, kuri ir slikti. Ja valsts to var izdarīt - viss kārtībā, ja valsts tomēr secina, ka ir ļoti grūti nodalīt tos riskus, tad ir jāpieņem lēmums, vai vispār vajag to biznesu attīstīt tālāk,” sacīja Šteinbuka.

Jau gadiem EK norādījusi, ka nerezidentu naudas apkalpošana Latvijas finanšu sektoram var radīt lielas problēmas nākotnē. Kā atzina Šteinbuka, pieeju saviem finanšu tirgiem ASV izmanto kā ārpolitikas instrumentu. Un, ja citi mājieni neiedarbojas, tad tiek piemērots šāds, ļoti stingrais solis - rosināt sankcijas.

"Latvija ir saņēmusi ļoti nopietnu mājienu, mājienu ar mietu no ASV finanšu uzraugiem par to, ka mūsu banku sektoram  ir nopietnas problēmas ar šo nerezidentu klientu apkalpošanu," teica Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (“Vienotības” frakcija).

Eiropas lietu komisija secinājusi, ka kontrole nav bijusi pietiekama. Radušies jautājumi par Ģenerālprokuratūras atbildībā esošo kontroles dienestu un tā spēju efektīvi reaģēt uz iespējamiem naudas atmazgāšanas gadījumiem. Ja Latvija grib turpināt apkalpot nerezidentu operācijas, būs vajadzīgs ārkārtīgi liels pastiprinājums tiesībsargājošajām iestādēm - gan kapacitātes ziņā, gan arī jāļauj spēcīgi, ātri un efektīvi rīkoties, norādīja Čigāne.

Latvija kā eirozonas valsts ir atbildīga arī par eirozonas reputāciju.

KONTEKSTS:

Īpaša uzmanība banku sektoram pievērsta pēc tam, kad februāra vidū ASV paziņoja par "ABLV Bank" iespējamu iesaisti naudas legalizēšanas shēmās. Pēc divām nedēļām bankas ārkārtas akcionāru pilnsapulce pieņēma lēmumu par pašlikvidāciju.

Pēc “ABLV” problēmām politiķi atbalstīja ieceri ieviest finanšu sektorā nodevu par čaulu kompāniju, ārzonu kompāniju un citu īpaši riskantu ārvalstu klientu apkalpošanu. Bet Finanšu ministrija rosināja auditā vērtēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbības attiecībā uz “ABLV Bank”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti