EK padomniece: Dažas nozares Latvijā Eiropas fondus uzskata par «mūžīgo piešprici»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atsevišķas nozares Latvijā uzskata Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus “mūžīgo piešprici” savu politiku realizēšanā, intervijā Latvijas Radio atzīst ekonomikas padomniece Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā Agnese Dagile. Viņa norāda uz ceļu, veselības aprūpes un dzelzceļa attīstību.

“Es sliektos piekrists, ka dažas nozares ir tā kā uzsēdinātas uz adatas – Eiropas fondus uzskata par mūžīgo piešprici politiku realizēšanā. (..) Patiešām bažīgu dara atsevišķās nozarēs liela atkarība no struktūrfondiem. Ja šie apjomi samazinātos, šīm nozarēm būtu grūtāk,” saka Dagile.

Tas attiecas uz ceļubūvi, veselības aprūpi un, iespējams, dzelzceļa attīstību. Tās ir nozares, kur gan apjoma ziņā, gan proporcionāli saņem lielu daļu ES fondu līdzekļu.

Taču tā nevajadzētu būt, jo valstīm prioritātes vajadzētu īstenot, gan paredzot tam savus līdzekļus, gan rēķinoties ar atbalstu no Eiropas fondiem, ja tie saskan ar nacionālajām prioritātēm, norāda EK pārstāvniecības padomniece.

Kopumā ES fondu apguves sākšanā salīdzinājumā ar citām dalībvalstīm Latvija pašlaik neizskatās ļoti slikti, jo arī citām valstīm nesokas īpaši strauji. “Tas darbs, kas ir izdarīts no Latvijas iestāžu puses, dod cerības, ka nākamajā gadā šī apgūšana uzņem straujus apgriezienus,” saka Dagile.

Tajā pašā laikā būtu bijis svarīgi fondu apguvi sākt jau laikus, jo tas, visticamāk, ietekmētu ekonomikas izaugsmi šogad. ES fondi Latvijā vidēji dod vismaz vienu procentu iekšzemes kopprodukta pieaugumam gadā.

Turklāt veiksmīga ES fondu līdzfinansēta projektu īstenošana būs nozīmīga arī tam, lai turpinātu līdzekļu piešķiršanu arī pēc 2020.gada, kad noslēgsies pašreizējais ES fondu plānošanas periods.

Jau ziņots, ka šobrīd no Latvijai atvēlētajiem vairāk nekā četriem miljardiem eiro ES fondu līdzekļu projekti apstiprināti vairāk nekā 800 miljonu  eiro vērtībā, bet nauda tautsaimniecībā ienākusi tikai 170 miljonu eiro apmērā. 

Lai gan ES fondu apgūšanai ir aizkavējusies, visus pieejamo naudu Latvijai ir izredzes apgūt. Tajā pašā laikā pastā bažas, ka atsevišķās nozarēs līdzekļi var ieplūst pārāk strauji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti