EK pabalstīs piena produkcijas ilgstošu uzglabāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien paziņoja, ka tā plāno sniegt atbalstu sviesta un vājpiena pulvera privātajai uzglabāšanai.

Sedzot uzglabāšanas izmaksas,  EK cer palīdzēt piena produktu ražotājiem, kas ir cietuši no Krievijas atbildes sankcijām. Tomēr līdzšinējā pieredze liecina, ka iepriekš, kad bija pieejams šāds atbalsts, Latvijas uzņēmēji to nav izmantojuši.

Eiropas Komisijas vēlme segt uzglabāšanas izmaksas vājpiena pulverim un sviestam ļaus piena produktu ražotājiem uz laiku atlikt noteiktu saražotās produkcijas apjomu, lai izvairītos no tā, ka pārprodukcijas dēļ tirgū krīt cenas. Tuvākajās nedēļās līdzīgs atbalsts varētu tikt sniegts arī dažāda veida sieriem.

Tomēr Zemkopības ministrijas speciāliste Inga Orlova, kura lauksaimniecības ekspertu sanāksmē Briselē pārstāvēja Latviju, norāda, ka līdz šim mūsu valsts uzņēmēji nav izmantojuši iespēju saņemt atbalstu privātajai uzglabāšanai, kad šāda iespēja bija.

“Privātās uzglabāšanas atbalsts tiešām sedz tikai uzglabāšanas izmaksas. Un tas nav ātrs risinājums jebkurā krīzes situācijā. Tā ir vienkārši iespēja produktu paglabāt ilgāk, līdz brīdim, kad tirgū būs pieprasījums. Bet tas nedod nekādu apgrozāmo līdzekļu atbalstu vai kaut kādu tādu palīdzību. Tas ir tīri tikai saistīts ar tirgus piedāvājuma noregulēšanas atbalstu,” skaidro Orlova.

Sviesta, vājpiena un siera pārprodukcija ir radusies gan tādēļ, ka tos vairs nevar pārdot Krievijā, gan arī tādēļ, ka daļu no piena, ko bija paredzēts pārdot Krievijā, piena pārstrādātāji novirzīja produktu ražošanai, kurus ir iespējams uzglabāt ilgāk.

Par pārējiem atbalsta pasākumiem piensaimniekiem Eiropas valstu lauksaimniecības ministri varētu lemt jaunnedēļ.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti