Dienas notikumu apskats

Daudzbērnu ģimenes sabiedriskajā transportā brauks lētāk, bet uz visu ģimeni viena karte

Dienas notikumu apskats

«Brexit» radīs ES budžetā miljardiem lielu «caurumu»

EK nosaka «Google» rekordlielu 2,42 miljardu eiro sodu par negodīgu konkurenci

EK nosaka «Google» rekordlielu 2,42 miljardu eiro sodu par negodīgu konkurenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) otrdien, 27.jūnijā, nolēma noteikt ASV interneta gigantam “Google” 2,42 miljardu eiro sodu par negodīgu konkurenci interneta tirdzniecības jomā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Pārbaude par visā pasaulē plaši pazīstamas interneta kompānijas “Google” rīcību Briselē ilgst jau vairākus gadus. “Google” turēja aizdomās par interneta meklēšanas rezultātu modificēšanu ar mērķi dot priekšroku noteiktiem tirgotājiem vai precēm. Meklējot pakalpojumus un preces „Google” meklētajā kā pirmie var parādīties tā sauktie „sponsorētie” piedāvājumi. Gadījumā, ja persona šo piedāvājumu izmanto, „Google” no attiecīgā uzņēmuma par to var saņemt finansiālu atlīdzību.

EK arī uzlika “Google” par pienākumu izbeigt negodīgu praksi 90 dienu laikā.

"Redzamība un datplūsma ir vienas monētas divas puses, un es domāju monētu burtiskā nozīmē. Jo vairāk patērētāju klikšķina uz pirkumu salīdzināšanas rezultātiem, jo lielāka peļņa "Google". Šāda prakse ir atļāvusi "Google" iepirkšanās pakalpojumam gūt būtiskus labumus uz konkurentu rēķina," skaidro Eiropas Savienības (ES) konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Turklāt visās Eiropas valstīs “Google” ir galvenā vieta, kur cilvēki dodas, lai meklētu dažādu informāciju internetā. Vidēji “Google” ir ap 90% īpatsvars. Tādēļ šim uzņēmumam ir dominējošā pozīcija tirgū, ko tas var izmantot savā labā.  

“Sods 2,4 miljardu eiro apmērā atspoguļo Eiropas Savienības konkurences noteikumu pārkāpšanas nopietnību un ilgumu. Lēmums uzliek par pienākumu “Google” pārtraukt pretlikumīgo praksi 90 dienu laikā. “Google” būtu jāvadās pēc vienkārša principa, proti, tam būtu jāizturas pret konkurentu piedāvātajiem cenu salīdzināšanas pakalpojumiem tāpat kā pret saviem,” norāda Vestagere.

Pati "Google" apsūdzības noraida un gatavojas lēmumu pārsūdzēt. Kā norāda eksperti, vislielākās galvassāpes uzņēmumam varētu sagādāt nevis lielais soda apmērs, bet gan izmaiņu veikšana meklēšanas rezultātos, jo no tiem "Google" pelna naudu.

Bet EK noteica, ka gadījumā, ja “Google” nemainīs savus noteikumus trīs mēnešu laikā, tā mātes kompānijai “Alphabet” jāmaksā 5% no vidējiem dienas ienākumiem.  BBC norāda, ka, spriežot pēc kompānijas gada pārskata, tie varētu būt 14 miljoni eiro.

Eiropas konkurences komisāre Margrēte Vestagere skaidroja, ka “Google” liedza citiem uzņēmumiem godīgu konkurenci un Eiropas patērētājiem iespēju baudīt konkurences augļus.

Reaģējot uz EK lēmumu, kompānija paziņoja, ka cilvēki, iepērkoties internetā, vēlas atrast vēlamo ātri un vienkārši, reklāmdevēji vēlas popularizēt savus produktus, un tāpēc “Google” savieno lietotājus ar tūkstošiem reklāmdevēju veidā, kas ir noderīgs abiem.

“Google” nepiekrīt EK lēmumam un sola to izvērtēt detalizēti un lemt par pārsūdzēšanu.  

“Google” noteiktais naudas sods ir rekordliels pretmonopolu lietās. Līdz šim lielākais sods – 1 miljards eiro – piespriests “Intel”, norāda BBC.

Iepriekš ASV varas iestādes jau neoficiāli ir sūdzējušās par Briseles vēršanos pret Amerikas tehnoloģiju kompānijām, uzsverot, ka, viņuprāt, Eiropa šādi mēģina ierobežot brīvu uzņēmējdarbību. Tomēr Brisele šādus pārmetumus asi noraida.

“Google” jau iepriekš norādīja, ka “Amazon” un “eBay” vietnes daudz spēcīgāk ietekmē cilvēku tēriņu paradumus un EK viedoklis nesakrīt ar to, kā realitātē cilvēki iepērkas internetā.

"Google" savos meklējumu rezultātos vispirms rāda sponsorēto saturu un šo reklāmdevēju nauda nonāk pašas kompānijas budžetā. Komisija norāda, ka šis lēmums rada precedentu, kurš ļaus arī turpmāk izskatīt sūdzības pret "Google" par negodīgu konkurenci.

Konkrēto lietu komisija izskata jau septiņus gadus, un tā tika uzsākta pēc sūdzībām no konkurenta “Microsoft”. Tomēr uzņēmums šo lēmumu nav komentējis, jo pirms diviem gadiem abas kompānijas vienojās neiesaistīties juridiskās cīņās.

"Google" iepriekš noraidīja EK apsūdzības saistībā ar dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu interneta meklētāju tirgū Eiropā. Kompānijas vadība atzinumu nodēvējusi par kļūdainu.

"Google" galvenais jurists Kents Volkers paziņojis, ka komisijas  sākotnējie slēdzieni ir kļūdaini attiecībā uz faktiem, likumu un ekonomiku. Īstenībā "Google" tikai  palielinot Eiropas klientu izvēli un piedāvājot vērtīgas izdevības visu parametru uzņēmumiem.

Piesardzīga attieksme pret amerikāņu tehnoloģijas gigantiem Eiropā valda jau ilgāku laiku. Iepriekš sodītas arī "Microsoft", "Apple", "Facebook" un citas tehnoloģiju kompānijas. Tikmēr vairāki citi Amerikas uzņēmumi, tostarp “Getty Images” un “Yelp” jau ir pauduši atbalstu Briselei, sakot, ka arī ASV “Google” kropļo konkurenci un bremzē inovācijas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti