Dienas ziņas

Jaunais mācību gads sākas arī studentiem

Dienas ziņas

Ļauj būvēt kapsētu aizsargājamā biotopā

Piensaimniekiem maksās par nepiegādāto pienu

EK maksās piensaimniekiem par nepiegādāto pienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tām piensaimniecībām, kuras samazinās piena ražošanu, Eiropas Komisija (EK) kompensācijās par katru nepiegādāto piena tonnu īslaicīgi gatava izmaksāt 140 eiro. Tādā veidā EK vēlas izskaust piena pārprodukciju Eiropas tirgū.

Atbalsts piensaimniekiem paredzēts, ja viņi savā saimniecībā piena piegādi samazina vismaz par pusotru tonnu trīs mēnešu periodā. Tiesa, par to viņi varētu saņemt tikai 210 eiro.

Var būt arī lielāks samazinājums, tikai tā apjoms nedrīkst pārsniegt pusi no līdz šim piegādātā daudzuma.

„Kopā EK paredzējusi četrus samazināšanas periodus, un pirmais periods sāksies oktobrī un ilgs trīs mēnešus, līdz decembrim. Pirmais pieteikumu iesniegšanas gala termiņš būs 21. septembrī. Pieteikties varēs Lauku atbalsta dienesta (LAD) elektroniskajā sistēmā, un katrs ražotājs varēs pieteikt tos apjomus, ko viņš ir iecerējis,” stāsta Zemkopības ministrijas Tirgus kopējās organizācijas nodaļas eksperte Dace Freimane.

Katrs piensaimnieks varēs pieteikties tikai vienu reizi. Šobrīd vēl nav iespējams prognozēt, cik saimniecību varētu uz trim mēnešiem samazināt piena ražošanu.

Vairāki zemnieki domā, ka pie zemajām cenām jāslauc vēl vairāk piena, lai varētu nosegt visus izdevumus. „Eiropa ar šo atbalstu veicina piena ražošanas samazināšanu. To var izmantot neliels skaits saimniecību, kuras reāli šo piena ražošanu ir samazinājušas, bet šis atbalsts nav tik būtisks tām saimniecībām, kas ir vērstas uz piena ražošanu kā uz biznesu, lai izdzīvotu. Šis atbalsts nav no labajiem atbalstiem,” saka z/s “Graudiņi” īpašniece Ilze Aizsalniece.

Kompensācijas demonstrē situācijas izpratni no EK puses, taču būs tikai īslaicīgs pasākums – prognozē Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. „Kopumā tas vērtējams pozitīvi. Taču, kamēr būs process, var izmainīties situācija tirgū. Tāpēc piena ražotājam pašam jāizvērtē, vai viņš šos noteikumus pieņem un ir gatavs iesaistīties, vai arī ne,” norāda Šolks.

Savukārt to, kā tiks sadalīts jūlijā piešķirtais 9,5 miljonus lielais EK atbalsts,  Zemkopības ministrija sola darīt zināmu septembra nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti