Dienas notikumu apskats

Izmeklētāji: MH17 lidmašīna notriekta no Krievijas armijas raķešu iekārtas

Dienas notikumu apskats

Izvarošanā apsūdzētais Hārvijs Vainstīns padevies Ņujorkas policijai

EK liek «Gazprom» nodrošināt brīvu gāzes plūsmu un zemākas cenas Austrumeiropā

EK liek «Gazprom» nodrošināt brīvu gāzes plūsmu un zemākas cenas Austrumeiropā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) noteikusi Krievijas gāzes gigantam “Gazprom” saistības, kas kliedē komisijas bažas par konkurenci un sekmēs brīvu gāzes plūsmu par konkurētspējīgām cenām Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgos, un tas ļauj “Gazprom” izvairīties no ievērojama soda.

Komisāre Margrēte Vestagere, kas atbild par konkurences politiku, teica, ka  “visiem uzņēmumiem, kas veic darījumdarbību Eiropā, jāievēro Eiropas noteikumi par konkurenci neatkarīgi no to atrašanās vietas”, informēja EK.

“Ar ceturtdien pieņemto lēmumu tiek likvidēti “Gazprom” radītie šķēršļi, kas traucē brīvu gāzes plūsmu Centrāleiropā un Austrumeiropā. Tajā noteikts, ka “Gazprom” jāveic aktīvi pasākumi, lai vēl vairāk integrētu gāzes tirgu reģionā un palīdzētu izveidot reālu iekšējo enerģijas tirgu Eiropā. Tas “Gazprom” klientiem Centrāleiropā un Austrumeiropā ir efektīvs līdzeklis, kā nodrošināt, ka viņu maksātā cena ir konkurētspējīga,” pauda komisāre.

Krievijas valsts dabasgāzes kompānija tika apsūdzēta par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.   

Ja apsūdzības “Gazprom” tiktu atzītas par pamatotām, kompānijai varēja noteikt sodu līdz pat 10 procentiem no tās gada apgrozījuma. Savukārt Krievijas kompānijas piekāpšanās gadījumā bija iespējams izlīgums. Eiropas Komisija oficiāli izvirzīja apsūdzības “Gazprom” 2015. gada aprīlī. Kompānija esot ievērojami traucējusi konkurencei Centrālās un Austrumeiropas gāzes tirgos, kuros tā ir dominējošais piegādātājs.

Komisija uzskatīja, ka “Gazprom” uzņēmums pārkāpis ES konkurences noteikumus, sadalot gāzes tirgu pa valstu robežām astoņās dalībvalstīs (Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Slovākijā un Ungārijā). Šī stratēģija, iespējams, ļāva “Gazprom” noteikt augstākas gāzes cenas piecās no šīm dalībvalstīm (Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā).

Ar ceturtdienas lēmumu šai “Gazprom” rīcībai tiek pielikts punkts. Lēmums arī nosaka, ka

“Gazprom” ir jāatceļ klientiem noteiktie ierobežojumi gāzes tālākpārdošanai pārrobežu mērogā.

“Gazprom” nodrošinās gāzes plūsmas uz/no Centrāleiropas un Austrumeiropas daļām, proti, Baltijas valstīm un Bulgāriju, kas starpsavienojumu trūkuma dēļ joprojām ir izolētas no citām dalībvalstīm.

Tā kā Baltijas valstīs šobrīd trūkst starpsavienojumu, kas ļautu iepirkt gāzi citur, “Gazprom” klienti, piemēram, Vācijā vai Ungārijā, varēs pieprasīt piegādāt viņu gāzi arī Latvijai vai Igaunijai, ja tas būs izdevīgāk. Komisāre Vestagere cer, ka tas ļaus paaugstināt konkurenci un samazināt cenas.

Attiecīgajiem “Gazprom” klientiem tiek dots efektīvs līdzeklis, kā nodrošināt, ka to gāzes cena atspoguļo cenu līmeni konkurētspējīgos Rietumeiropas gāzes tirgos, it īpaši likvīdos gāzes mezglos.

“Gazprom” nevar izmantot gāzes infrastruktūras priekšrocības, kuras tas, iespējams, ir panācis no klientiem, izmantojot savu stāvokli gāzes piegādes tirgū.

Komisija ir nolēmusi noteikt šos pienākumus par juridiski saistošiem “Gazprom”, ja uzņēmums nepilda šīs saistības. Komisija var uzlikt naudassodu līdz 10 % apmērā no uzņēmuma apgrozījuma pasaulē, un tai nav jāpierāda ES konkurences noteikumu pārkāpums.

Tas, ka Eiropas Komisija atteicās no soda uzlikšanas “Gazprom”, izraisīja daudz jautājumu, jo patērētāji Latvijā un vēl četrās Eiropas valstīs aizvadītajos gados ir būtiski pārmaksājuši par gāzi. Tomēr konkurences komisāre uzskata, ka vienošanās ļāva sasniegt rezultātu ātrāk: “Bet es zinu, ka daži būtu gribējuši, lai mēs uzliekam sodu “Gazprom” neatkarīgi no tā, kāds risinājums ir panākts. Tomēr sods šajā gadījumā neļautu sasniegt visus mūsu konkurences mērķus. Mēs varam panākt, ka “Gazprom” integrē izolētos gāzes tirgus tikai, ja viņi paši apņemas to darīt. Un

mēs varam piedāvāt “Gazprom” klientiem iespēju koriģēt cenu tikai, ja mēs uzliekam šai kompānijai saistības un nosakām skaidru procedūru.”

Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pauda, ka “Gazprom” gāzes galapatērētāji kādu rezultātu varēs sajust pēc vairākiem gadiem. “Tas ir priecīgs notikums. Bet tā ir nopietna industriāla saruna. Tas nav tā, ka uzreiz var apsolīt – kaut kas būs lēti. (..) Kopumā tas dod iespēju piekļūt pie taisnīgākām cenām,” sacīja eksperts.

Ozoliņa ieskatā “Gazprom” ir sen samierinājies ar šādiem spēles noteikumiem Eiropas tirgū. Turklāt gāzes patēriņš Eiropā pieaug, un pašlaik vairāk nekā 40% tiek nodrošināts no “Gazprom”.

"Gazprom" tirgus pozīcija nepasliktinās, bet tikai mainās spēles noteikumi, piebilda Ozoliņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairumtirdzniecības cenas par dabasgāzi 2014. un 2017.gada pēdējā ceturksnī (eiro par MWh)

Cenas par dabasgāzi rūpnieciskajiem patērētājiem 2014. un 2017.gada pēdējā ceturksnī (centi par kWh)

Cenas par dabas gāzi mājsaimniecībām 2014. un 2017.gada pēdējā ceturksnī (centi par kWh)

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti