EK: Līdz ar nākamo vasaru viesabonēšana ES nebūs dārgāka par vietējo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) vairs nevēlas ierobežot bezmaksas viesabonēšanas apjomus. Līdz ar to no nākamā gada vasaras visi iedzīvotāji, ceļojot pa Eiropas Savienības (ES) valstīm, varēs zvanīt un lietot mobilo internetu uz tādiem pašiem nosacījumiem kā mājās. Šis lēmums gan tiek kritizēts, un tas kā ierosinājums vēl ir jāizskata visām ES dalībvalstīm.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Tikai septembra sākumā EK ir paziņojusi, ka ilgi gaidītā viesabonēšanas atcelšana Eiropā praksē nozīmēs, ka bez papildu piemaksas lietotāji citā Eiropas valstī varēs runāt vien 90 dienas gadā. Sākumā amatpersonas šo ieceri aizstāvēja, sakot, ka tāds ierobežojums ir nepieciešams, lai izvairītos no negodīgas lietošanas. Proti, cilvēki varētu iegādāties SIM karti Latvijā, kur cenas ir krietni zemākas, bet pastāvīgi to lietot Īrijā vai Nīderlandē, kur tarifi ir augstāki. Tas radītu papildu izmaksas telekomunikāciju operatoriem, kuri tādēļ būtu spiesti celt tarifus.

Tomēr neapmierinātība ar šo ieceri ir bijusi tik liela, ka priekšlikums tika atsaukts. Tagad

nekādi dienu vai minūšu ierobežojumi vairs netiek paredzēti, sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Andruss Ansips.

“Mēs esam nolēmuši neuzlikt nekādus dienas limitus. Tā vietā katrs klients varēs izmantot viesabonēšanu pēc pašmāju tarifiem,” sacīja Ansips. „Ja viņš ir konkrētās valsts iedzīvotājs vai viņam ar šo valsti ir ciešas saiknes un līdz ar to viņš bieži un regulāri uzturas tur, kur atrodas viņa telefona operators. Lai viesabonēšana pēc mājas tarifiem kļūtu par realitāti, ir svarīgi izvairīties no negodīgas lietošanas,” norādīja Ansips.

EK uzsver, ka vairums eiropiešu nepamet savu valsti uz vairāk nekā trim mēnešiem gadā. Izņēmums varētu būt studenti, kuri dodas apmaiņas braucienā, vai uzņēmēji, kuriem ir bieži komandējumi. Ansips uzskata, ka pie esošiem eiropiešu ceļošanas paradumiem visiem telekomunikāciju operatoriem vajadzētu spēt izdzīvot jaunos apstākļos bez nepieciešamības celt cenas, lai kompensētu ieņēmumu samazinājumu.

“Es domāju, ka ideja par sarunām ārzemēs bez papildu izmaksām ir tik populāra, ka visi operatori gribēs to piedāvāt saviem klientiem,” bilda EK priekšsēdētāja vietnieks.

Daudzi mobilo sakaru operatori līdz šim ir aktīvi lobējuši savas valsts valdības pārstāvjus, mēģinot panākt sev visizdevīgākos nosacījumus.

Tagad lielākā cīņa ir gaidāma par minūšu vairumtirdzniecības cenām. Tās nosaka, cik dažādu valstu operatori maksā viens otram, kad viņu klients atrodas citā zemē.

Eiropas ziemeļos esošās valstīs vēlas pēc iespējas zemākus vairumtirdzniecības tarifus. Savukārt dienvidvalstis tieši pretējo – saglabāt labu peļņu tūrisma sezonā, kad pie viņiem brauc ziemeļnieki. Par šo jautājumu tuvākajos mēnešos spraiga cīņa vēl ir gaidāma Eiropas Parlamentā.

Tagad šis ierosinājums jāizskata visu 28 dalībvalstu nacionālajiem regulatoriem.

Šī plāna kritiķi gan norādījuši, ka mobilo sakaru operatori, kas vairs nevarēs pelnīt uz dārgās viesabonēšanas rēķina – proti - uz ceļotājiem, centīsies kompensēt neiegūto peļņu paceļot cenas  - arī mājās palicējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti