EK Latvijas piensaimnieku un cūkkopju atbalstam piedāvā 8,5 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) Latvijas piensaimnieku un cūkkopju atbalstam otrdien ir piedāvājusi 8,5 miljonus eiro, vēsta Zemkopības ministrija.

Kopējā summa problēmu risināšanai lauksaimniecībā ir 500 miljoni eiro.

Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības komisārs Fils Hogans sacīja, ka oktobrī izmaksājamo tiešmaksājumu apjoms tiks palielināts līdz 70%, nepaaugstinot parasti nepieciešamo pārbaužu slieksni. Tas tiek darīts, lai zemnieki jau pavisam drīz iegūtu papildu apgrozāmos līdzekļus.

Hogans uzskata, ka minētais atbalsts ļaus palīdzēt zemniekiem pārvarēt esošās grūtības: “Mēs sniedzam tiešu finansiālu palīdzību 420 miljonu apmērā. Mēs to esam sadalījuši starp valstīm, balstoties uz dažādiem kritērijiem. Galvenokārt tā ir valstu piena kvota iepriekšējā piena tirgus gadā, kā arī ņēmām vērā Krievijas aizlieguma ietekmi un cūkgaļas tirgus cenu. Tāpat vairākas valstis aizvadītajā nedēļā ir minējušas sausuma ietekmi uz lauksaimnieku ienākumiem, tādēļ arī tas mums ir bijis jāņem vērā.”

ES lauksaimniecības komisārs Fils Hogans
00:00 / 00:31
Lejuplādēt

No kopējā tirgus krīzes finanšu apjoma Latvijai tiek piešķirti 8,5 miljoni eiro mērķēta atbalsta, kura sadalē dalībvalstij tiek dota maksimāla elastība. Tas ir vislielākais procentuālais atbalsta apjoma uz tonnu pieaugums starp ES dalībvalstīm, salīdzinot ar 2009.gada piena krīzes piešķirto atbalstu, norāda zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Šāda summa Latvijai ir piešķirta, vērtējot Krievijas embrago ietekmi, piena cenas samazinājumu un cūkgaļas cenas samazinājumu. Papildus finanšu atbalstam EK dos iespēju ES dalībvalstīm izmaksāt platību un saistītos maksājumus uzreiz pēc tam, kad ir pabeigtas administratīvās kontroles, norāda ministrija.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) atzīst, ka Latvija ir vēlējusies lielāku atbalstu piena ražošanas un cūkkopības nozarēm, taču to pašu ir gribējušas arī citas valstis. "Zemo cenu dēļ situācija gan piena, gan cūkgaļas tirgū ir ļoti sarežģīta visā ES. Arī tendences citos pasaules tirgos ir līdzīgas. (..) Pagaidām nav skaidrs, vai šie pasākumi tiešām uzlabos tirgus situāciju," neziņu atzīst ministrs.

EK piedāvātais risinājums paredz, ka 420 miljoni eiro tiek sadalīti dalībvalstu starpā, savukārt 80 miljoni tiek novirzīti vairākiem piedāvātājiem tirgus regulēšanas instrumentiem, piemēram, produktu veicināšanai, bēgļu un trūcīgo personu vajadzību apmierināšanai un citiem mērķiem.

Krievijas embargo Latvijas piena ražotājiem nesis 50 miljonu eiro zaudējumus, savukārt lauksaimniecības un pārtikas eksportam nodarītie zaudējumi ir apmēram 140 miljoni eiro, iepriekš lēsa Zemkopības ministrijā.

Savukārt cūkkopībā vislielākās problēmas sagādāja Āfrikas cūku mēra ienākšana Latvijā, kā arī globālā tirgus tendences, samazinoties cūkgaļas cenai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti