EK Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijas valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija šobrīd ir viena no visstraujāk augošajām Eiropas ekonomikām. Eiropas Komisijas (EK) publiskotās ekonomikas prognozes liecina, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi šogad sasniegs 4,1%. Igaunija (3,5%) un Lietuva (3,4%) no mums mazliet atpaliek.

Latvijas IKP un budžeta prognozes

Latvijas ekonomikas izaugsme (prognozes)

  • 2018.gadā - 4,1%
  • 2019.gadā - 3,2%
  • 2020.gadā - 2,9%

Avots: Eiropas Komisija

Latvijas budžeta deficīts (prognozes)

  • 2018.gadā - 0,8% no IKP
  • 2019.gadā - 1,0% no IKP
  • 2020.gadā - 0,7% no IKP
EK prognoze Latviju šogad ierindo starp līderiem pēc ekonomiskās izaugsmes tempiem. Taču, ja salīdzina ar šī gada sākumu, tad gada otrajā pusē šie tempi kļūst mazliet lēnāki. Viens no iemesliem -  samazinājies nerezidentu noguldījumu apjoms. Savukārt eksporta rādītāji Latvijā ir labāki nekā gaidīts, ņemot vērā, ka samazinās finanšu un tranzīta sektoru pakalpojumi.  

 

Nākamgad Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi turpinās kļūt lēnāki – 2019.gadā būs 3,2%, bet 2020.gadā – 2,9% (ES vidējā izaugsme 2019.gadā – 1,9%). Šo pieaugumu nodrošina spēcīgs privātais patēriņš, tai skaitā darba algu kāpums un arī Eiropas Savienības fondu pieplūdums.

Gaidāms, ka nākamajos gados pieaugs pieprasījums pēc biroju telpām un mājokļiem un tas veicinās investīcijas būvniecībā.

Taču EK norādījusi, ka ar budžeta deficītu Latvijai neveicas tik labi. Par spīti straujajai ekonomikas attīstībai – budžeta deficīts šogad  ir 0,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet nākamgad – ja netiks veiktas kādas izmaiņas – 1% no IKP. Salīdzinājumam lietuvieši un igauņi plānojuši krietni taupīgāku budžetu – nevis ar deficītu, bet pārpalikumu.

Lai gan izklausās, ka 0,8%-1% budžeta deficīts nav liels, tomēr EK norāda, ka, ņemot vērā pieaugošo globālās ekonomikas nestabilitāti, ir svarīgi, lai valstis izmantotu pašreizējo pagaidām vēl labvēlīgo situāciju un samazinātu budžeta deficīta un valsts parāda līmeni. Tas dotu lielāku drošību, ja pienāktu ekonomikas recesija vai kāda krīze.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti