EK: Latvijā tuvākajos gados būs visstraujāk augošā ekonomika ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvija patlaban un tuvākajos gados būs visstraujāk augošā ES dalībvalsts. Tā secināts EK otrdien publiskotajā ekonomikas pārskatā, kurā izvērtētas visu 28 ES dalībvalstu ekonomiskās izaugsmes prognozes. Latvijai gan neparedz ļoti strauju iekšzemes kopprodukta pieaugumu, taču prognozē pakāpenisku bezdarba samazināšanos.

Arī visā ES ekonomikā kopumā esot vērojama pakāpeniska atveseļošanās, taču bezdarbs saglabājas augsts.

EK rudens ekonomikas pārskats izvērtē visu 28 ES dalībvalstu arī vairāku kandidātvalstu un pasaules ekonomikas situāciju tuvākajiem diviem gadiem. Un atšķirībā no iepriekšējo gadu drūmajām prognozēm, Eiropas ekonomika pamazām sāk saskatīt gaismu tuneļa galā. EK secina, ka pēdējo mēnešu laikā ir bijušas pozitīvas pazīmes, ka Eiropā notiek ekonomikas atveseļošanās. Pēc sarukuma līdz pat 2013. gada pirmajam ceturksnim, tagad Eiropas ekonomika atkal sākusi pieaugt, un paredzams, ka iekšzemes kopprodukts atlikušā gada laikā turpinās palielināties.

Raugoties nākotnē, paredzams, ka ekonomikas izaugsme tuvāko divu gadu laikā pakāpeniski pieaugs līdz 1,9 % Eiropas Savienībā un nedaudz mazāk - līdz 1,7 % eirozonā. Eiropā turpinoties pielāgošanās jaunajai situācijai, jo pēdējie gadi daudzām valstīm ir bijuši ļoti grūti, griežot budžetus un būtiski taupot naudu.

Eiropas Komisijas monetāro lietu komisārs Oli Rēns atzina, ka lai arī Eiropas ekonomika pamazām nostājas uz kājām, daudz kas vēl ir tālu no ideāla, arī bezdarba rādītāji. „Ekonomikas prognozes ir pavērsušas skatu nākotnē. Pazīmes arvien vairāk liecina, ka Eiropas ekonomika ir sasniegusi pagrieziena punktu. Eiropā veiktā fiskālā konsolidācija un strukturālās reformas ir radījušas pamatu ekonomikas atveseļošanai. Pārliecība valstīs pieaug. Tomēr ir pāragri paziņot par uzvaru: bezdarba līmenis joprojām ir nepieņemami augsts un valstīm joprojām būs nepieciešams īstenot reformas, kas vēl kādu laiku atstās ietekmi uz izaugsmi," sacīja Rēns.

Baltijas valstis un Latvija salīdzinājumā ar pārējo ES šobrīd ir un tuvākajos gados būs izaugsmes līderes.

Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad prognozē 4% apmērā, vienlaikus brīdinot, ka nākamajos divos gados iekšzemes kopprodukta pieaugums būtiski nepaātrināsies.

Saskaņā ar EK jaunākajām prognozēm Latvijas iekšzemes kopprodukts nakamgad palielināsies par 4,1%, bet 2015. gadā 4,2%, un Latvija saglabās straujāk augošās Eiropas Savienības ekonomikas statusu.

Straujāk augs inflācija, nākamgad līdz 2,1%, salīdzinot ar šā gada 0,3%.

Savukārt bezdarba līmenis turpinās kristies - 2015.gadā sasniedzot 9% procentus. Ziņojums arī atklāj, ka Latvijā pieaudzis privātais patēriņš, ko veicina nodarbinātība un reālo algu pieaugums. Taču citu valstu ekonomisko problēmu dēļ šā gada pirmajā pusē Latvijā samazinājušās ārvalstu investīcijas, tomēr līdz ar eiro ieviešanu investīciju aina Latvijā mainīšoties.

EK arī brīdina, ka uzņēmuma "Liepājas metalurgs" problēmas iespaido ražošanas apjomus Latvijā, kas atstās negatīvu iespaidu arī uz nākamo gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti