EK grib samazināt maksu par darījumiem ar banku kartēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar rosinājumu samazināt komisijas maksas darījumiem ar banku kartēm. Lēš, ka, samazinot šīs izmaksas, karšu lietotāji varētu ietaupīt miljardiem eiro. Tiesa gan, EK paziņojumi izraisījuši asas reakcijas banku karšu kompāniju pusē.

Visā Eiropā, veicot maksājumus un finanšu darījumus ar debeta vai kredītkartēm, starpbanku komisijas maksas par šo pakalpojumu nedrīkstēs būt lielākas par 0,2 vai 0,3 procentiem, tā paredz EK regulas priekšlikumi.

Pirmie un vislielākie ieguvēji, kā lēš EK, būs tieši patērētāji.

„Kad kāds kaut ko iegādājas ar debeta vai kredītkarti, notiek komisijas maksājumi starp uzņēmēja un pircēja banku, kas galu galā vainagojas ar to, ka tirgotājs precei uzliek lielāku cenu. Tas nozīmē, ka par to maksā ne tikai tirgotāji, kuri norēķinās ar bankas kartēm, bet arī tie pircēji, kas maksā skaidrā naudā,” skaidro EK konkurences komisārs Hoakims Almunja. „Izmeklējot šo situāciju, mēs esam konstatējuši, ka šādi savstarpēji maksājumi, ko bankas ir kolektīvi noteikušas, ierobežo konkurenci un negatīvi ietekmē cenas.”

Eksperti uzskata, ka jaunās pārmaiņas visvairāk ietekmēs „Mastercard” un „VisaEurope” karšu lietotājus.

Latvijas Komercbanku asociācijā norāda, ka EK regulas priekšlikumus vēl izvērtē.

„Tā kā Eiropas Komisija šo dokumentu ir publiskojusi jūlija beigās, tad asociācija šobrīd tikai uzsāk šī dokumenta izvērtēšanu,” norāda ekonomiste Žanete Glaudiņa, paskaidrojot, ka Latvijas viedokli par šīs regulas ieviešanu plānots formulēt līdz gada beigām. Tāpat to plāno citas Eiropas valstis.

Glaudiņa tomēr precizē:

Ir jāsaprot, ka šis regulējums attiecas uz pārrobežu maksājumiem tad, kad karšu darījums notiek starp divām dažādām valstīm.”

Eiropas patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas visur Eiropā paudušas dažādus viedokļus. Daļa apsveikusi EK ar šo piedāvājumu un rosinājusi spert vēl radikālākus soļus, kamēr citas paudušas bažas, ka bankas uz komisijas maksas samazināšanas rēķina atradīs veidu, kā citādi nopelnīt, piemēram, paceļot maksu par kredītkaršu iegādāšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti