EK gatava steidzami papildināt Grieķijas tukšo maku ar 7 miljardiem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) gatavojas aizdot septiņus miljardus eiro naudas grūtībās nonākušajai Grieķijai, lai tā varetu segt steidzamos maksājumus. Ar šo naudu Grieķijai vajadzētu pietikt līdz augusta vidum, kad varētu tikt apstiprināta jaunā palīdzības programma.

Starp steidzamiem maksājumiem ir arī 4,5 miljardu liels parāds Eiropas Centrālajai bankai (ECB), kas ir jāatdod pirmdien. Ja Grieķija nokavēs šī parāda atmaksas datumu, ECB būs spiesta pārtraukt pašreizējo atbalstu Grieķijas komercbankām. Tas, savukārt, visticamāk, izraisītu banku sistēmas sabrukšanu.

EK priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis trešdien preses konferencē Briselē paziņoja, ka nauda steidzamiem maksājumiem Grieķijai tiks aizdota, izmantojot Eiropas Finanšu stabilitātes mehānismu. Tas ļauj Eiropas Savienībai (ES) aizņemties līdz pat 60 miljardiem eiro, kā garantiju izmantojot ES budžetu.

Tomēr vairākas ārpus eirozonas esošās valstis, tostarp Čehija un Lielbritānija, asi iebilst pret šī mehānisma izmantošanu, jo tas var radīt finanšu sekas arī tām. Dombrovskis gan cer pārliecināt šīs valstis ar papildu finanšu garantijām.

Valdis Dombrovskis par ārkārtas aizdevumu Grieķijai
00:00 / 00:19
Lejuplādēt

"Eiropas Komisija atzīst, ka te pastāv politiska problēma, kas būs jārisina. Un dalībvalstīm par to jebkurā gadījumā būs jāvienojas jau tuvākajā laikā. Problēma ir tā, ka mums šobrīd pa rokai nav labāka un vienkāršāka risinājuma,” sacīja Dombrovskis.

Jau ziņots, ka trešdien Grieķijas parlamentā ir paredzēts izšķirošais  balsojums par aizdevēju un pārējo eirozonas valstu pieprasītajām reformām. Ja deputāti Atēnās noraidīs piedāvāto palīdzības programmu, turpmākās sarunas ar aizdevējiem tiks pārtrauktas un Grieķijai, visticamāk, nāksies pamest eirozonu.

Tomēr vairāki Grieķijas parlamenta deputāti no valdošās koalīcijas tik un tā sola balstot “pret”. Piedāvāto vienošanos asi kritizējis arī bijušais finanšu ministrs Janis Varufakis. No amata ir atkāpusies arī esošā finanšu ministra vietniece Nadia Valavani, dēvējot jauno vienošanos par “kapitulāciju”.

Grieķijā komercbankas arvien ir slēgtas - tās darbu ierastajā režīmā varētu atsākt aptuveni pēc mēneša, kad plānots apstiprināt trešo aizdevuma programmu.

Publiski izskanējusi iepriekš Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvju neoficiālās sarunās pieļautā iespēja norakstīt Grieķijas parādus. Pret to iebilst Vācija un arī dažas citas ES valstis, jo tas varētu izraisīt domino efektu - parādu norakstīšanu varētu prasīt arī citas valstis, piemēram, Spānija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti