EK dod zaļo gaismu valsts atbalstam pārtikas ražotājiem Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) apstiprina Latvijas tiešo dotāciju shēmu 35,5 miljonu eiro apmērā, lai atbalstītu lauksaimniecības, zvejniecības, pārtikas un skolu ēdināšanas pakalpojumu nozares koronavīrusa uzliesmojuma situācijā, informēja Eirpas Savienības (ES) pārstāvniecība Latvijā.

Atbalsta nauda nāk no Latvijas valsts budžeta, tās ir tiešās dotācijas, ko saņems lauksaimnieki, zvejnieki, pārtikas ražotāji un skolu ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji. Tas ir valsts atbalsts, tāpēc jāapstiprina Eiropas Komisijai. Tagad - koronavīrusa krīzes laikā – šie atbalsta noteikumi ir ievērojami atviegloti, tāpēc tādu valsts atbalstu iespējams piešķirt.

“Eiropas Komisija saskaņoja Latvijas sagatavoto valsts atbalsta shēmu lauksaimniecības, zivsaimniecības, pārtikas un skolu ēdināšanas nozares uzņēmumiem, par kopējo summu 35,5 miljoni eiro. Šīs programmas mērķis ir nodrošināt šiem uzņēmumiem atbalstu sarežģītā situācijā – gan likviditātes atbalstu, gan zaudējumu kompensāciju, kas saistīti ar pašreizējo sarežģīto ekonomisko situāciju,” informēja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Šī dotācija kompensēs zaudējumus, kas saistīti ar saimnieciskās darbības palēnināšanos. Tiek rēķināts, ka atbalsts sasniegs 22 tūkstošus uzņēmumu.

Atbalsta mērķis ir palīdzēt uzņēmumiem risināt likviditātes problēmas, ko radījusi koronavīrusa krīze, kompensējot tiem zaudējumus, kas saistīti ar saimnieciskās darbības palēnināšanos.

EK konstatēja, ka Latvijas pasākums atbilst pagaidu regulējuma nosacījumiem. Atbalsta maksimālā summa, ko var piešķirt uzņēmumam, kas darbojas primārajā lauksaimniecības nozarē, ir 100 000 eiro, uzņēmumam, kas darbojas zivsaimniecības un akvakultūras nozarē, 120 000 eiro un uzņēmumam, kas darbojas pārtikas un skolu ēdināšanas pakalpojumu nozarē – 800 000 eiro.

Komisija secināja, ka šis pasākums ir samērīgs, piemērots un vajadzīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus dalībvalsts tautsaimniecībā.

EK priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere, kas atbild par konkurences politiku, norādīja: “Būtiskie ārkārtas pasākumi, kas pieņemti, lai aizsargātu mūsu veselības aprūpi koronavīrusa uzliesmojuma laikā, rada spriedzi mūsu ekonomikai. Tomēr cilvēkiem joprojām ir jāiegādājas pārtika. Šodien apstiprinātā tiešo dotāciju shēma 35,5 miljonu eiro apmērā atbalstīs Latvijas uzņēmumus, kas darbojas lauksaimniecības, zvejniecības, pārtikas un skolu ēdināšanas pakalpojumu nozarē, un palīdzēs tiem turpināt darbību šajos grūtajos laikos.”

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti