EK: budžeta kontrole Latvijā ir teicama; pieaugs spiediens palielināt tēriņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kopš pagājušās uzraudzības vizītes 2012. gada novembrī ekonomikas un budžeta izpildes rādītāji, ieskaitot budžeta kontroli, bijuši uzteicami. Tomēr spiediens palielināt tēriņus tuvākajos mēnešos, visdrīzāk, augs, atzīst Eiropas Komsija, pārskatot Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Jaunais fiskālais ietvars, kas ir spēkā kopš šā gada, vēl nav pārbaudīts, - tā patieso ietekmi rādīs 2014. gada budžets, norāda EK. Tā jau vairākkārt ir aicinājusi būtiski samazināt nodokļus cilvēkiem ar maziem ienākumiem, pārbīdot nodokļu slogu uz tādām jomām kā akcīzes nodoklis, īpašuma un/vai dabas resursu nodoklis, kā arī turpināt cīņu pret aplokšņu algām, kontrabandu un citādu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

Nepieciešamo reformu programmā ietilpst efektīvāka sociālo pabalstu saņēmēju mērķgrupu noteikšana un iedarbīgāka sociālā politika jau no 2014.gada budžeta, pamatojoties uz drīzumā publicējamā Pasaules Bankas pētījuma rezultātiem, uzsver komisija. Ierosinātie pasākumi augstākajā un profesionālajā izglītībā, kā arī plānotā zinātnisko institūciju izvērtēšana sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomi, ir atzīstami soļi. Tomēr pasākumu īstenošana līdz šim bijusi lēna, un valdošās koalīcijas atbalsts varētu būt noteiktāks, atzīsti komsija. Tāpat īsts pārbaudījums valdībai būs trešās enerģētikas paketes pirmo elementu īstenošana saistībā ar trešo personu piekļuvi gāzes infrastruktūrai līdz 2014. gada aprīlim, kas rādīs tās apņēmību īstenot saistības pret ES.

EK iezīmē arī citus uzdevumus un mērķus, ar kuriem saskaras Latvija un uz kuriem tai būs jātiecas. Tie saistās ar valsts uzņēmumu profesionālas pārvaldības īstenošanu no 2014. gada janvāra, profesionālās izglītības un darba tirgus politikas finansējuma palielināšanu un darbības jomas paplašināšanu, lai sekmīgāk palīdzētu nestrādājošajiem, valsts pārvaldes profesionalitātes un motivācijas celšanu, tiesu sistēmas modernizēšanu un lielākas atbildības prasīšanu no tās. "Atbildīgās iestādes apzinās riskus, kas saistīti ar nerezidentu noguldījumiem, un nesen pieņemtie lēmumi to ierobežošanai ir atzinīgi vērtējami. Ir svarīgi cieši sekot pieaugošajiem nerezidentu noguldījumiem arī turpmāk, sistemātiskāk izmantojot jau radītās kontroles iespējas. Jāstiprina finanšu noziegumu un nodokļu nemaksāšanas apkarošana. Arī Konkurences padomes nostiprināšana šķiet nepieciešama", norāda EK.

29. maijā EK publicēs plašu novērtējuma ziņojumu par Latvijas reformām.

Jau ziņots, ka no 2009. līdz 2011. gadam Latvija saņēma atbalstu no ES finanšu palīdzības programmas, finansiāli piedaloties arī SVF, Pasaules Bankai, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai, vairākām ES valstīm un Norvēģijai. Pieejamais finansējums bija EUR 7,5 miljardi, no kuriem Latvija izmantoja EUR 4,5 miljardus (60 %). EUR 2,9 miljardus no izmantotās summas ES vārdā aizdeva Eiropas Komisija. Aizdevums tika sniegts ar nosacījumu, ka tiks īstenots vērienīgs rīcības plāns, kas paredzēja fiskālo konsolidāciju un plašas strukturālās reformas. Tās izrādījušās iedarbīgas un palīdzējušas valstij atgūties pēc dziļas finanšu un ekonomikas krīzes.

Plašāka informācija: http://ec.europa.eu/economy_finance/eu_borrower/balance_of_payments/latvia/latvia_en.htm

Skat. arī nesen publicēto Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāta dokumentu "EU Balance-of-Payments assistance for Latvia: foundations of success": http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/op120_en.htm

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti