EK atteikusies no paātrinātās ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līguma apstiprināšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) piekāpusies Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un atteikusies no paātrinātās ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līguma apstiprināšanas procedūras, nododot to ratificēšanai nacionālajiem parlamentiem.

Sākotnējā vienošanās tika panākta jau 2013.gada oktobrī, un tolaik EK to nosauca par "vēsturisku sasniegumu transatlantiskajai ekonomikai" un par atspēriena punktu brīvās tirdzniecības līguma slēgšanai ar ASV.

Plānots, ka ES un Kanāda līgumu parakstīs oktobrī, kad tā galīgo tekstu būs apstiprinājušas abas puses. Sākotnēji EK uzstāja, ka līgums, kas pazīstams kā CETA, jāratificē tikai Eiropas Parlamentā, bet no dalībvalstu puses pietiek vienīgi ar apstiprinājumu ministru līmenī.

Ar šo nostāju dalībvalstu līderus EK prezidents Žans Klods Junkers iepazīstināja pagājušajā nedēļā.

Taču daudzu dalībvalstu valdības, saskaroties ar pieaugošu sabiedrības pretestību gan CETA, gan jo īpaši brīvās tirdzniecības līgumam ar ASV (TTIP), paudušas viedokli, ka līgums jāapstiprina arī to nacionālajos parlamentos.

Lai slāpētu neapmierinātību EK otrdien piekrita ļaut par CETA izteikties arī dalībvalstu parlamentiem, taču joprojām uzstāja, ka tam jāsāk darboties, tiklīdz līgums būs akceptēts EP un ministru līmenī.

"Tagad mēs aicinām dalībvalstis, kas visas pieprasījušas šo līgumu, kas to uzņēmušas ar atzinību, arī parādīt vadības spējas, aizstāvot to savos parlamentos un pilsoņu priekšā," norādīja ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma, piebilstot, ka uz spēles likta ES uzticamība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti