EK apstiprina valsts atbalstu «Citadelei» un «Revertai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) atzina Latvijas sniegto atbalstu „Parex” bankai un pēc tās sadalīšanas arī „Citadeles bankai” un AS „Reverta” par atbilstošu Eiropas Savienības (ES) regulējumam par  valsts atbalstu, liecina Eiropas Komisijas paziņojums. 

EK, izvērtējot Latvijas sniegto informāciju, secināja, ka atbalsta pasākumi bija nepieciešami, lai garantētu Latvijas banku sistēmas stabilitāti.

Šogad aprīlī komisija uzsāka padziļinātu izpēti par Latvijas valsts sniegto atbalstu „Citadeles bankai” un „Revertai” papildus iepriekš sniegtajam un EK apstiprinātajam restrukturizācijas plānam.

EK izvērtēja subordinētu aizdevumu, kas piešķirts „Parex” ar sākotnējo dzēšanas termiņu septiņi gadi, pārsniedzot apstiprināto piecu gadu maksimālo termiņu, un papildu 18 mēnešu dzēšanas termiņa pagarinājums, kā arī „Parex bankai” un pēc tam „Revertai” piešķirtu likviditātes atbalstu, kas pārsniedza Komisijas apstiprināto maksimālo apjomu.

Komisija arī izmeklēja iepriekš apstiprinātā atbalsta iespējamo ļaunprātīgo izmantošanu, jo Latvija neizpildīja savas saistības apstiprinātajos termiņos pārdot „Citadeles bankai” piederošo meitas uzņēmumu, kas nodarbojas ar ieguldījumu pārvaldību.

Pamatojoties uz Latvijas sniegto papildu informāciju, Komisijas izmeklēšanā pierādīts, ka pasākumi attiecībā uz subordinētā aizdevuma dzēšanas termiņu bija ierobežoti līdz nepieciešamajam minimumam, lai ļautu bankai „Citadele” izpildīt stingrākas maksātspējas prasības. Tas savukārt bija priekšnoteikums, lai izpildītu Latvijas apņemšanos banku pārdot, kā arī bija nepieciešamais pasākums Latvijas banku sistēmas stabilitātes saglabāšanai.

Komisijas izmeklēšanā arī tika konstatēts, ka likviditātes atbalsts ir ierobežots līdz minimālajam nepieciešamajam, lai nodrošinātu „Parex” bankas strukturētu darbības izbeigšanu. Papildu likviditātes atbalsts atbilst jaunajām sloga sadales prasībām, kas ieviestas ar 2013. gada banku darbības paziņojumu, jo „Parex” bankas bijušo akcionāru pašu kapitāls ir pilnībā norakstīts un Latvija ir apņēmusies nodrošināt, ka subordinētā parāda turētāji negūst labumu no papildu atbalsta.

Attiecībā uz saistībām pārdot bankai piederošo meitasuzņēmumu, kas nodarbojas ar ieguldījumu pārvaldību, Komisija uzskata, ka Latvijas piedāvātās papildu saistības, tostarp jauns termiņš šī meitasuzņēmuma pārdošanai, ir pietiekamas un atbilstīgas, lai novērstu konkurences kropļojumus.

Līdz ar to Komisija secināja, ka visi novērtētie pasākumi bija saskaņā ar valsts atbalsta noteikumiem, un ir grozījusi „Citadele bankai” piederošā meitas uzņēmuma, kas nodarbojas ar ieguldījumu pārvaldību, pārdošanas termiņus saskaņā ar jaunajām saistībām, kuras uzņēmusies Latvija.

Jau ziņots, ka AS „Parex banka” 2008. gada beigās bija otrā lielākā banka Latvijā ar kopējo aktīvu vērtību 3,4 miljardu latu (4,9 miljardi eiro) apmērā. Tā aktīvi darbojās Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (“NVS”), kas ir bijušo PSRS valstu asociācija, tirgū, ko smagi skāra finanšu krīze. Tā rezultātā zuda uzticība „Parex bankai”, un 2008. gadā sākās panika, noguldījumu līmenim samazinoties par 36 % salīdzinājumā ar 2007. gada beigām.

2008. gada novembrī Latvija paziņoja par glābšanas pasākumu kopumu par labu „Parex”. Komisija 2008. gada novembrī uz laiku apstiprināja pasākumus, pamatojoties uz Latvijas apņemšanos iesniegt pārstrukturēšanas plānu.  2010. gada jūlijā Latvija paziņoja par „Parex” pārstrukturēšanas plānu, ko Komisija apstiprināja 2010. gada septembrī.

Plāns paredzēja sadalīt Parex “labajā bankā”, jaunizveidotā bankā, ko nosauca par AS „Citadele banka”, kura pārņēma visus ar pamatdarbību saistītos aktīvus un dažus ar pamatdarbību nesaistītos aktīvus, un “sliktajā bankā” („Parex”, vēlāk pārdēvēta par „Reverta”), kurā tika saglabāti atlikušie ar pamatdarbību nesaistītie un ienākumus nenesošie aktīvi. 2012. gada augustā Komisija apstiprināja grozījumus attiecībā uz pārstrukturēšanas plānu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti