EK apstiprina 51 miljona eiro atbalstu Covid-19 skartajiem Latvijas eksporta uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Latvijas atbalsta programmu, kuras budžets ir aptuveni 51 miljons eiro, eksportējošo uzņēmumu atbalstam Covid-19 krīzes pārvarēšanai, paziņojumā medijiem informēja EK.

Programma tika apstiprināta saskaņā ar pagaidu regulējumu valsts atbalsta pasākumiem. Ar šo publisko atbalstu, kurš tiks piešķirts tiešo dotāciju veidā, tiks segti līdz pat 25% no obligātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām, ko veic saņēmēji.

Programma būs pieejama visu nozaru uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar eksportu, taču ir daži Latvijas noteikti izņēmumi, piemēram, uzņēmumi, kas darbojas šādās jomās: primārā lauksaimnieciskā ražošana, lauksaimniecības produktu apstrāde un tirgvedība, zvejniecības un akvakultūras nozare, kā arī finanšu nozare.

Plānots, ka šis pasākums dos labumu 350 uzņēmumiem.

Programmas mērķis ir nodrošināt pašreizējās krīzes skarto uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu vajadzības un palīdzēt tiem turpināt savu darbību, sākt investēt un saglabāt darbavietas pandēmijas laikā un pēc tam.

Komisija konstatēja, ka Latvijas programma atbilst ES pagaidu regulējuma nosacījumiem. Konkrēti, atbalsts uz vienu uzņēmumu nepārsniegs 800 000 eiro, kā noteikts pagaidu regulējumā.

Komisija secināja, ka šis pasākums ir nepieciešams, piemērots un samērīgs, lai novērstu nopietnus traucējumus dalībvalsts ekonomikā. Pamatojoties uz to, Komisija apstiprināja šo pasākumu saskaņā ar ES noteikumiem par valsts atbalstu.

KONTEKSTS:

Valdība jūlija vidū nolēma atvēlēt eksportējošo uzņēmumu atbalstam 51 miljonu eiro.

Atbalstam varēs pieteikties eksportējoši uzņēmumi:

  • kuru preču un pakalpojumu eksporta apjoms 2019. gadā sasniedza vismaz 1 miljonu eiro;
  • kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020. gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 20%;
  • kuru darbiniekiem izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa, par kuru ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, 2019. gadā ir ne mazāka kā 800 eiro;
  • kuriem uz iesnieguma iesniegšanas dienu nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds, kas kopsummā pārsniedz 1000 eiro, izņemot nodokļu maksājumus, kuriem ir piešķirts samaksas termiņa pagarinājums, noslēgta vienošanās par labprātīgu nodokļu samaksu vai noslēgts vienošanās līgums.

Atbalstu - vienreizēju grantu jeb dāvinājumu darba samaksas kompensēšanai - uzņēmējs saņems 25% apmērā no 2019. gadā nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro. Atbalsta summu saimnieciskās darbības veicējs saņems vienā maksājumā, un tā obligāti būs jāizlieto līdz gada beigām.

Covid-19 krīzes radīto ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Atbalsta instrumenti Latvijā saglabāsies līdz gada beigām. 

  

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti