EK: Aprites ekonomika stimulēs resursu produktivitāti un taupību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Parlamenta deputāti šodien balsos par rezolūciju, kas aicina pāriet uz aprites ekonomiku un taupīt resursus. Eiropas Parlamenta deputātu ieskatā, lai risinātu resursu nepietiekamības problēmu, ir jāsamazina resursu ieguve un izmantošana, kā arī ekonomiskā izaugsme ir absolūti jāatdala no dabas resursu izmantošanas. Rezolūcijā aicina uzlabot produktu izstrādes prasības un atkritumu apsaimniekošanas noteikumus, sekmējot produktu un materiālu atkārtotu izmantošanu un pārstrādi.

 

Globālā ekonomika ik gadu izmanto resursus pusotras planētas vērtībā, lai nodrošinātu ražošanas apjomu un absorbētu atkritumus. Tiek lēsts, ka līdz šā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem resursi jau tiks izmantoti divu planētu vērtībā. Eiropa vairāk nekā jebkurš cits pasaules reģions ir atkarīga no importētiem resursiem un daudzi resursi izsīks salīdzinoši īsā laikā. Tā pašreizējo situāciju komentē Eiroparlamenta deputāte Sirpa Pietikainena, ziņojot par sagatavoto rezolūciju, kas aicina komisiju pāriet uz aprites ekonomiku un taupīt resursus.

''Pārejot uz aprites ekonomiku, prognozēts - ja resursu produktivitāti līdz 2030. gadam izdotos palielināt par 30 %, varētu nodrošināt IKP pieaugumu gandrīz par 1% un radīt vēl 2 miljonus jaunu darbvietu. Tāpat, mazinot resursu izmantošanu ar labākas produktu izstrādes prasībām, Eiropas Savienības uzņēmumi, publiskā sektora iestādes un patērētāji varētu būtiski ietaupīt līdzekļus līdz pat aptuveni 600 miljardiem eiro jeb 8% no gada apgrozījuma vērtības un, protams, tādējādi varētu samazināt arī siltumnīcefekta gāzu emisijas,'' sacīja Pietikainen.

Aprites ekonomikas modelī, kas ir pretstatā ”ņem-izgatavo-patērē-izmet” modelim, ražojumu dzīves cikls tiek pagarināts, galvenokārt pateicoties labākam ekodizainam, kas vērsts uz pārstrādi, un jauniem biznesa modeļiem, kas balstīti uz iznomāšanu, lietotām precēm un dalīšanos. Tāpat rezolūcijā mudina komisiju līdz 2015. gada beigām iesniegt tās solīto priekšlikumu atkritumu apsaimniekošanas tiesību aktu pārskatīšanai.

Pirmdien noritējušas arī debates Eiropas Parlamentā par rezolūciju, un pēc debatēm Eiropas Komisijas viceprezidents Jirki Katainens īpaši rūpīgi aicināja izvērtēt to kādos virzienos paplašināt un pastiprināt kādus regulējumus ceļā uz aprites ekonomiku:

''Mums ir jāatpazīst tie virzieni, kur stingrāki regulējumi nav nepieciešami. Ar to es domāju, ka ir ļoti labi industriālā sektora piemēri jeb biznesa modeļi jau šobrīd, kas ataino aprites ekonomiku. Un, ja mēs uzliekam pārāk lielus regulējumus, tas var iznīcināt šos labos piemērus, un mums no tā ir jāizvairās. Mums ir jāuzliek mērķi, bet jābūt fleksibliem to sasniegšanā. Publiskās konsultācijas ilgs līdz 20. augustam, un es aicinu valstis būt aktīvām, jo mums ir vajadzīgi piemēri un ieteikumi no privātā un publiskā sektora, kas būtu labākais veids, kā stimulēt aprites ekonomiku mūsu kontinentā.''

Rezolūcija ir Eiropas Parlamenta atbilde komisijas pērn publicētajai aprites ekonomikas paketei, ko publicēja kopā ar tiesību akta priekšlikumu atkritumu apsaimniekošanas jomā, bet jaunais Eiropas Komisijas sastāvs to pēc pāris mēnešiem atsauca. Eiropas Parlamenta deputāti par to, vai atbalstīt rezolūciju par pāreju uz cirkulāro ekonomiku, balsos šodien, 9.jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti