Panorāma

Mundigciems – pirmais nosiltinātais ciems Latvijā

Panorāma

OIK vietā – piemaksa "zaļajiem"

Eiro valūtai – jubilejas gads

EK apņēmusies no dominējošās pozīcijas pasaulē izspiest ASV dolāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad aprit 20 gadi kopš Eiropas Savienība (ES) ieviesa vienoto valūtu eiro un pieci gadi kopš tai pievienojās Latvija, 2014.gada 1.janvārī no latiem pārejot uz eiro. Tā pasaulē ir salīdzinoši jauna valūta, tomēr šobrīd jau otra visvairāk lietotā. Eiropas Komisija (EK) ir apņēmusies palielināt eiro starptautisko nozīmi un no dominējošās pozīcijas pasaulē izspiest ASV dolāru, kas ir vairāk nekā 200 gadus lietota valūta.

Eiro ikdienā izmanto 340 miljonie iedzīvotāju un tā ir oficiālā valūta 19 ES dalībvalstīs. Dažās vietās – kā Briselē – tai pat ir piemineklis. Lai gan eiro tik īsā laikā ir kļuvis par pasaulē otro populārāko valūtu – šis ceļš bijis kalnains.

Piemēram pirms 6 gadiem starptautiskos norēķinos eiro ir bijis priekšā ASV dolāram – eiro tika izmatots vairāk. Tā 2012.gadā 44% maksājumi pasaulē bija veikti eiro, bet 30% ASV dolāros. Grieķijas krīze un tās izraisītās bažas par eirovalūtas dzīvotspēju bija smags trieciens eiro starptautiskajai reputācijai – 2015. gadā vairs tikai 30% maksājumi tika veikti eiro un pilnībā valūta nav atkopusies – ar 36% joprojām eiro atpaliek no dolāra.

Kā rezerves valūta eiro veido apmēram 20% ārvalstu bankās, diezgan ievērojami atpaliekot no ASV dolāra – kas veido 60% no ārvalstu valūtu rezervēm.

ASV dolāra dominanci nosaka gan dolāra augstāka likviditāte, zemākas transakciju maksas un tas, ka to izmanto kā atskaites punktu tirgojot izejvielas un tādas preces kā labību (commodities) un atvasinātos vērtspapīrus (derivatīvus). To protams, nav iespējams ātri izmainīt.

Taču EK ir apņēmības pilna panākt lai eiro kļūtu starptautiski populārāks kā uzkrājuma valūta pasaulē un arī norēķinos, no šīs vietas iespiežot ASV dolāru.

EK viceprezidents Valdis Dombrovskis norādījis, ka tiks veiktas vairākas darbības, lai veicinātu eiro lietošanu finanšu transakcijās. Mūsu mērķis ir – lai starptautiskie tirgus dalībnieki varētu izmantot dziļu un likvīdu tirgu eirovalūtā visiem saviem darījumiem.  

Vēl viena no lietām, kas tiks darīta – slēdzot līgumus par gāzes un naftas pirkšanu, dalībvalstu uzņēmumi tiek aicinātas to darīt eirovalūtā. Šobrīd Eiropa, piemēram, visu naftu pērk par dolāriem un arī 70% gāzes importa ir dolāros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti