Pusdiena

«Maxima» eksperti: Zolitūdes traģēdijā nav saistības starp trauksmi un jumta sabrukšanu

Pusdiena

Uzlidojumā ANO humānās palīdzības konvojam Sīrijā nogalina vismaz 10 cilvēkus

EK aizdomas par dāsnām nodokļu atlaidēm franču gāzes grupai «Engie»

EK aizdomas par dāsnām nodokļu atlaidēm franču gāzes grupai «Engie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc skandalozā gadījuma ar ASV giganta "Apple" nodokļu atlaidēm Īrijā Eiropas Komisija (EK) sākusi jaunu izmeklēšanu, kuras centrā ir Francijas gāzes kompānija "Engie". Briselei ir aizdomas par pārāk dāsniem nodokļu atlaidēm Luksemburgā.

EK sākusi padziļinātu izmeklēšanu par iespējamām nodokļu norunām starp Francijas gāzes grupu "Engie" un Luksemburgu, kura jau iepriekš ne reizi vien ir nonākusi līdzīgā uzmanībā.

EK ir bažas, ka Luksemburgas valsts ir noteikusi Francijas uzņēmumam nodokļu priekšrocības, kas to padara daudz stiprāku un konkurētspējīgāku par citiem uzņēmumiem. Līdz ar šo soli Luksemburga varētu būt pārkāpusi ES noteikumus par valsts palīdzību.

Par šo procesu atbildīgā EK ir Eiropas konkurences komisāre no Dānijas Margarēte Vestagere, kura iepriekš saņēmusi kritiku par to, ka īpaši asi vēršas par ASV kompānijām. Lietas ierosinātas pret "Google", "Amazon", "Starbucks". Tāpat iepriekš pārbaudes vērstas pret ASV "McDonalds" un nesen pret tehnoloģiju gigantu "Apple" par nodokļu atlaidēm Īrijā.

Taču tagad, kā plaši raksta arī Rietumu prese, Vestagere šo pieņēmumu lauž, uzraugot arī lielas Eiropas kompānijas.

"Katrs gadījums ir atšķirīgs," norādīja EK pārstāvis Rikardo Kardoso, piebilstot, ka franču kompānijas un Luksemburgas attiecības ir izmeklēšanas procesā.

"Šobrīd ir pāragri komentēt, jo Eiropas Komisijas rīcībā ir ierobežots informācijas daudzums. Izmeklēšanas ierosināšanas nolūks ir padziļināti izpētīt skaitļus, apstākļus un pieņemt lēmumu, kas atbildētu uz visiem jautājumiem," sacīja Kardoso.

Tikmēr Īrijā joprojām notiek lielas debates par ASV informācijas tehnoloģiju giganta "Apple” nodokļu atlaidēm.

Jau vēstīts, ka vēl 30.augustā EK paziņoja, ka kompānijai Īrijas budžetā ir jāatmaksā 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos, jo vairākas ar Īriju noslēgtās nodokļu vienošanās pārkāpj ES noteikumus. Īrijas valdība nobalsoja par šā EK lēmuma apstrīdēšanu tiesā, norādot, ka informācija nav patiesa un "Apple" neesot bijušas nekādas privilēģijas.

Komisāre Vestagere patlaban atrodas ASV, kur dažādās sarunās viņa arī paudusi, ka EK nav bažu par Īrijas nodokļu sistēmu kopumā, bet "Apple" gadījumā iebildumi paliek. Īrija šo lietu uztvērusi ļoti personīgi tādēļ, ka ASV ir tās svarīgs sadarbības partneris, un Dublina baidās, ka Briseles lēmumi var aizbaidīt amerikāņu investorus.

Arī ASV biznesa organizācijas nav slēpušas asu kritiku pret Briseles stingrajiem  nosacījumiem un vēlmi kontrolēt situāciju, norādot, ka nodokļu lietām, īpaši uzraudzībai, vajadzētu palikt katras dalībvalsts pašas ziņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti