EK aicina Latviju elektroenerģijas tirgu pilnībā liberalizēt no aprīļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisija aicina Latviju elektroenerģijas tirgu pilnībā liberalizēt, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, no šā gada aprīļa, vienlaikus uzsverot, ka Latvijas vēlme pasargāt patērētājus no pārmērīgi augstām enerģijas cenām ir saprotama.

"Komisija aicina Latviju ievērot pilnas tirgus liberalizācijas termiņu – 2014. gada 1.aprīli, tomēr Latvijas valdības vēlme pasargāt patērētājus no pārmērīgi augstām enerģijas cenām ir saprotama. Šajos ļoti specifiskajos Latvijas tirgus apstākļos nedaudz ilgāks pārejas periods līdz pilnai tirgus liberalizācijai būtu pieļaujams, ja Latvijas valdība to uzskata par nepieciešamu. Taču svarīgi, lai Latvijas valdība ievērotu savu apņemšanos izveidot labi integrētu, funkcionējošu elektroenerģijas tirgu Baltijas reģionā līdz 2015. gadam un bez kavēšanās spertu turpmākos soļus, lai tam sagatavotos ciešā sadarbībā ar Igauniju un Lietuvu," aģentūrai BNS norādīja Eiropas Komisijas Enerģētikas ģenerāldirektorāta preses sekretāre Nikole Bokštālere (Nicole Bockstaller).

Tāpat viņa atzīmēja, ka vispārēji cenu regulēšanas mehānismi ir neproduktīvi. "Kā pierāda Paziņojums par iekšējo tirgu un Eiropas Komisijas nesenais pētījums, tirgus atvēršanai un integrācijai ir acīmredzamas priekšrocības. Funkcionējošā elektrības tirgū cenu signāli ir vajadzīgi, jo tie norāda uz investīciju nepieciešamību, tāpēc komisija uzskata, ka vispārēji cenu regulēšanas mehānismi ir neproduktīvi. Saskaņā ar Eiropas Savienības likumdošanu valstīm ir jāatbalsta neaizsargātie enerģijas patērētāji. Šādam atbalstam būtu jānodrošina, ka neaizsargātie patērētāji var iegādāties vajadzīgo enerģiju par konkurētspējīgām tirgus cenām. Tomēr regulētas cenas, kas ir zemākas par reālajām izmaksām visiem patērētājiem, arī turīgajiem, nepalīdz efektīvi sasniegt šo mērķi," paskaidroja komisijas pārstāve.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka koalīcijas partijas pirmdien, 3.martā, vienojās par elektroenerģijas tirgus pilnīgas liberalizācijas atlikšanu līdz nākamā gada 1.janvārim.

"Pirmkārt, es vēlētos uzteikt Ekonomikas un Labklājības ministrijas, kas panākušas vienošanos par kompensāciju mehānismu trūcīgajiem, mazturīgajiem un daudzbērnu ģimenēm. Tomēr šajā atbalstā neiekļaujas citas personu grupas, kurām tas būtu nepieciešams, piemēram, pensionāri, tāpēc koalīcijas partijas ir pieņēmušas politisku lēmumu sākt darbu pie likumdošanas, lai tirgus atvēršanu atliktu līdz nākamā gada 1.janvārim," pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjere Laimdota Straujuma.

Tāpat vēstīts, ka elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, paredzēta no šā gada aprīļa. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa. Paredzēts, ka brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies aptuveni 850 tūkstoši mājsaimniecību. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas prognozēts elektroenerģijas tarifu kāpums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti