Eirozonas līderi kārtējo reizi meklēs izeju no Grieķijas finanšu strupceļa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eirozonas līderi sestdien jau piekto reizi šajā nedēļā pulcēsies uz tikšanos, lai spriestu par palīdzības sniegšanu maksātnespējas priekšā esošajai Grieķijai. 

Politiķi iespēju panākt jaunu vienošanos vērtē visai piesardzīgi, vienlaicīgi norādot, ka, ja tas netiks izdarīts šajā nedēļas nogalē, nepietiks laika dokumenta apstiprināšanai Grieķijas un dažu Eiropas valstu parlamentos.   

Ar starptautiskajiem kreditoriem noslēgtā un jau divreiz pagarinātā vienošanās par parādu atmaksas termiņa pagarināšanu beigsies 30.jūnijā. Tieši šajā dienā Grieķijai ir jāveic savu saistību samaksa 1,6  miljardu eiro apmērā, taču grieķu amatpersonas atzīst, ka valstij šādas naudas nav.

Kreditori piektdien  piedāvāja Atēnām uzreiz piešķirt 1,8  miljardus eiro savu saistību pret Starptautisko Valūtas fondu izpildei ar noteikumu, ka Grieķijas parlaments apstiprinās strīdīgās reformas.

Tāpat kreditori izteikuši gatavību par pieciem mēnešiem pagarināt aizdevuma programmu, taču attiecīgā vienošanās ir jāpanāk šajā nedēļas nogalē. Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible pirms šīsdienas tikšanās paziņojis, ka iespējas panākt jaunu vienošanos par nepieciešamajām reformām apmaiņā pret pēdējo aizdevuma daļu esot 50 pret 50.

Jau vairākus mēnešus kopš februāra Grieķija nespēj vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,2 miljardu eiro piešķiršanu, kas ir nepieciešami, lai arī sāktu atmaksāt parādu Starptautiskajam Valūtas fondam. Aizdevēji nepārskaita naudu, jo uzskata, ka Grieķija nav īstenojusi visas prasītās reformas, lai būtu droši, ka valsts spēs sakopot līdzekļus, lai atdotu arī pārējo parāda daļu. Grieķija kopš krīzes sākuma palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem ir lūgusi divas reizes un saņēmusi vairāk nekā 200 miljardu eiro, kurus nākamajos gados nāksies atdot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti