Eirozonas dalībvalstis sāk izskatīt Latvijas atbilstību eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdienas pievakarē Luksemburgā sākusies eirozonas valstu sanāksme, kurā pirmo reizi par Latvijas atbilstību eirozonai diskutē dalībvalstis. Sarunu pamatā ir Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) iepriekš izstrādātais vērtējums, kas Latvijai bija vairāk labvēlīgs.

Par Latvijas atbilstību eirozonai debatē visu eirozonas valstu ekonomikas un finanšu ministri. Tās ir pirmās oficiālās diskusijas dalībvalstu līmenī pēc tam, kad savas rekomendācijas ir sniegusi EK un vērtējumu izteikusi ECB.

EK vērtējums Latvijas gatavībai eiro bija pozitīvs un atzinums bija, ka Latvija izpilda Māstrihtas kritērijus, līdz ar to atbilst eirozonai, un EK rekomendē dalībvalstīm pieņemt pozitīvu lēmumu. „Bet bija arī vairākas norādes, kas, tiesa gan, tieši neattiecas uz pamatnosacījumiem, bet ir svarīgs fons, proti, par to, ka Latvijas valdībai jādomā, kā noturēt stabilu ekonomikas un finanšu kursu, kā mazināt bezdarbu, uzraudzīt bankas īpaši lielā nerezidentu noguldījumu apjoma dēļ un kā noskaņot sabiedrības domu par labu eiro, jo pagaidām joprojām ļoti liela sabiedrības daļa to neatbalsta,” atgādina Latvijas Radio speciālkorespondente Briselē Ina Strazdiņa.

Viņa prognozē, ka dalībvalstis norādīs uz tām pašām lietām, kuras jau iepriekš atzīmēja EK un ECB.

Galīgais lēmums būs 9. jūlijā. Līdz tam vēl savu vārdu teiks Eiropas Parlaments.

Jautājums par iespējamo Latvijas pievienošanos eirozonai gan nav vienīgais, ko ceturtdien apspriež eirozonas finanšu un ekonomikas ministri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti