Panorāma

Valdība noraida deputātu priekšlikumus budžetam

Panorāma

Meklē pazudušo I.Godmaņa lietu

Latvijai labvēlīgas ekonomikas prognozes

Eirozonā prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi desmitgadē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eirozonā šis gads noslēgsies ar desmitgades straujāko ekonomikas izaugsmi. Par to liecina Eiropas Komisijas (EK) ceturtdien, 9. novembrī, publicētās prognozes. Saskaņā ar tām reālais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums šogad būs 2,2%. Tas ir vairāk nekā iepriekšējās prognozes pavasarī. Savukārt Latvijā šogad ir sagaidāms IKP pieaugums 4,2% apmērā.

Latvijas ekonomikas izaugsmi veicina investīciju plūsmas atjaunošanās, kā arī spēcīgs iekšzemes un ārējais pieprasījums, tā jaunākās IKP pieauguma prognozes komentē EK priekšsēdētaja vietnieks Valdis Dombrovskis.

"Pieaugošais darbaspēka pieprasījums veicina strauju algu kāpumu, kas šogad pietuvosies 10%. Valsts budžeta deficīts tiek prognozēts ap 1% no IKP. Salīdzinot ar iepriekšējo prognozi, budžeta deficīts ir samazinājies, jo ir īstenoti kompensējošie pasākumi, lai mazinātu nodokļu reformas negatīvo fiskālo ietekmi," teica Dombrovskis.

Arī nākamajos divos gados Latvijai prognozē samērā strauju ekonomikas izaugsmi aptuveni 3%-3,5% robežās, bet eirozonā kopumā – ap 2%.

Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisi savukārt secina, ka "pēc pieciem mērenas atlabšanas gadiem tagad norisinās straujāka izaugsme". Tomēr viņš norāda arī uz vairākām problēmām, kas joprojām ir jārisina – kā augstais parādsaistību līmenis un ierobežots algu palielinājums.

Tādēļ Moskovisi aicina dalībvalstīs rīkoties, lai nodrošinātu gan ilglaicīgu ekonomikas izaugsmi, gan to, lai "no tās vienlīdz lielā mērā iegūst plaša sabiedrība".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti