Eirozona atzīmē 20 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šodien aprit 20 gadi, kopš sāka darboties eirozona, kā arī pieci gadi, kopš tai pievienojās Latvija. Šobrīd monetārajā savienībā ir 19 valstis, kurās dzīvo apmēram 340 miljoni cilvēku, un eiro kļuvusi par pasaules otro nozīmīgāko valūtu aiz ASV dolāra.

Sagaidot apaļo gadadienu, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers eiro nosauca par „vienotības, suverenitātes un stabilitātes” simbolu. Savukārt Eiropas Centrālās bankas vadītājs Mario Dragi atzīmēja, ka „pēc 20 gadiem tagad ir paaudze, kas nezina citu vietējo valūtu”. Divu gadu desmitu laikā eirozonai nācies stāties pretī nopietniem izaicinājumiem, un turpinās diskusijas par turpmākām reformām.

Eirozona atzīmē 20 gadu jubileju
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

1999. gada 1. janvārī eiro ieviesa bezskaidras naudas norēķinos 11 no tolaik 15 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Pāris gadus vēlāk eirozonai pievienojās arī Grieķija. 2002. gada 1. janvārī pirmajās 12 eirozonas valstīs apgrozībā nāca eiro banknotes un monētas nomainot nacionālās valūtas.

Nopietns pārbaudījums monetārajai savienībai bija laiks pēc 2008. gada globālās finanšu krīzes, kad parādu krīzēs nonāca Grieķija, Īrija, Portugāle, Spānija un Kipra. Lai censtos mazināt nākotnes riskus un labāk tiktu galā ar turpmākām iespējamām krīzēm, izveidoti jauni mehānismi.

Kā Eiropas stabilitātes mehānisms - finansiālas palīdzības fonds eirozonas valstīm, kā arī Banku savienība – banku uzraudzības un noregulējuma sistēma. 20 gadus pēc dibināšanas turpinās diskusijas par turpmākām eirozonas reformām, taču dalībvalstis nav vienisprātis, cik straujām tām būtu jābūt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti