Eiropas Tiesa: E-grāmatām samazinātais PVN nepienākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vai roze nesmaržos, citā vārdā saukta? Vai grāmata, lasīta uz ekrāna, nav grāmata? Šādu šekspīrisku jautājumu var uzdot grāmatu tirgotāji, kuriem par to pašu grāmatu - tirgotu drukātu uz papīra - jāmaksā samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN)  likme, bet par digitālo grāmatu – pilna PVN likme. Tās valstis, kas uz savu galvu piemērojušas samazināto likmi e-grāmatām, jau saskārušās ar problēmām.

Vai Francijas republika ir pārkāpusi direktīvu, piemērojot samazināto PVN likmi e-grāmatām? Uz šādu jautājumu, lemjot lietā, kur Eiropas Komisija lūdza tiesu izvērtēt Francijas rīcību, atbildēja Eiropas Savienības Tiesa, šomēnes pasludinot spriedumu:  Francija un Luksemburga direktīvu ir pārkāpušas. E-grāmata ir elektroniski sniegts pakalpojums, nevis prece, tāpēc šīm grāmatām nevar piemērot samazināto PVN likmi kā drukātajām grāmatām, paziņoja tiesa. Francijas gadījumā pilnā likme ir 20%, samazinātā – 5,5%.

Kā norāda „The Bookseller” – grāmatu nozares izdevums -, Eiropas Komisija drīz varētu klauvēt arī pie Itālijas un Maltas durvīm, jo šīs valstis arī piemēro samazināto PVN likmi e-grāmatām.

Bet kā ir Latvijā? To jautājām Solvitai Āmarei–Pilkai, Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta direktorei.

„Latvijā fiziskā formātā izdotām grāmatām ir samazinātā likme – tie ir 12%,”  bija atbilde. E-grāmatām Latvijā piemērota tiek pamata PVN likme – 21 %. Iemeslus skaidro Āmare- Pilka:

„Tāpēc, ka pirmajā gadā mēs nesaskatījām iespēju, ka direktīva to pieļauj darīt, un mūsu pieņēmumu apstiprināja svaigi pieņemtie Eiropas Tiesas spriedumi, kas nosaka, ka Luksemburga un Francija ir pārkāpušas direktīvas prasības.”

Francijas grāmatu tirgotāji par šo lēmumu ir sašutuši un uzsākuši akciju, aicinot cilvēkus fotografēt lietas, kas ir vai nav grāmatas, tad fotogrāfijas attiecīgi marķējot publicēt sociālajos tīklos. Mirkļbirka „tānavgrāmata” un „tāirgrāmata” palīdzēšot Eiropas Komisijai saprast savas kļūdas un piekrist frančiem, ka grāmata ir un paliek grāmata neatkarīgi, vai to lasām drukātu uz papīra vai attēlotu uz ekrāna.

Bet ko saka, piemēram, Latvijas elektronisko grāmatu tirgotāji?

„E-grāmatu kopējie ieņēmumi Latvijā kopā pa dažiem tirgotājiem ir tik niecīgi priekš valsts budžeta, ka to PVN varētu vispār atcelt un nekas nemainītos – varbūt kādai valdības mašīnai degviela uz mēnesi sanāk, varbūt pat nesanāk.” Runātājs ir uzņēmuma "Burtlicis" vadītājs Māris Jonovs. Burtlicis ne tikai sagatavo e-grāmatas, bet arī tās tirgo un, kā atzīst Jonovs, lētāku cenu patērētāji noteikti novērtētu, tad varbūt pirktu vairāk un tad arī PVN bruto summa būtu pozitīvāka.

Elektroniskās grāmatas kļūstot arvien populārākas - Māris Jonovs smej, ka nevajagot par pētīt tirgu, pietiekot paskatīties ik rītu uz lasītājiem sabiedriskajā transportā. Tur neapšaubāmi arvien vairāk lasītāju izvēlas e-grāmatas.

Bet vai Eiropas Savienībā notiek aktīvas diskusijas par PVN e-grāmatām? Solvita Āmare–Pilka saka – nē:

„Aktīvas nav un neizskatās, ka būs. Eiropas Komisija ir tā, kas ir iniciators likumdošanas izmaiņām, un komisija iezīmē PVN nākotnes ceļu – plašāka bāze, mazāki atvieglojumi. Es šajā brīdi neloloju cerības, ka komisija nāktu klajā ar rosinājumu un e-grāmatām varētu piemērot samazinātu PVN likmi.”

Šī situācija un perspektīvas neko labu nesola ne Latvijas e-grāmatu tirgum, kur par digitālajām grāmatām maksājam 21% PVN, gan Eiropas e-grāmatu tirgum kopumā, kuram, pēc franču grāmatu izdevēju teiktā, pilnā PVN likme ir nopietns šķērslis attīstībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti