Dienas ziņas

Rēzeknē demontēts padomju laika piemineklis "Aļoša"

Dienas ziņas

Dienas ziņas

ES vēršas pret kropļojošām ārvalstu subsīdijām

Eiropas Savienība vēršas pret tirgu kropļojošām ārvalstu subsīdijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien apstiprinājis likumu, kas ļaus Eiropas Komisijai ierobežot piekļuvi Eiropas tirgum tiem ārvalstu uzņēmumiem, kuri saņem subsīdijas, piemēram, Ķīnā vai ASV, un kuru saņemtās subsīdijas saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem ir nelikumīgas.

"Eiropas naivuma beigas attiecībā uz starptautiskajiem partneriem," tā jauno likumu raksturoja viens no EP deputātiem.

Pēc būtības ar šo likumu tiek aizpildīts "ilgstošs regulējuma robs", lai nodrošinātu godīgāku konkurenci starp Eiropas uzņēmumiem, kas ir pakļauti stingrai subsīdiju kontrolei, un viņu ārvalstu konkurentiem, kuriem dažreiz ir neierobežota piekļuve valsts atbalstam.

Eiropas Savienības valstis veido 16% no globālās tirdzniecības, un 2021. gadā Eiropas Savienībā ieplūda 117 miljardi eiro ārvalstu tiešajās investīcijās.

Pieaug to gadījumu skaits, kad Eiropas uzņēmumi tiek nopirkti ar ārvalstu subsīdiju atbalstu. Tā rīkojušies, piemēram, Ķīnas uzņēmumi; tikusi izkropļota arī pakalpojumu tirdzniecība, kaitējot godīgai konkurencei.

"Volvo" autobūves rūpnīca. "Volvo" ir viens no Eiropas zīmoliem, kas nonācis Ķīn...
"Volvo" autobūves rūpnīca. "Volvo" ir viens no Eiropas zīmoliem, kas nonācis Ķīnas kapitāla kontrolē

Tāpēc tagad jaunā regula ļaus Eiropas Komisijai (EK) izmeklēt šīs subsīdijas, ko ārpus Eiropas esošās valstis piešķir tiem uzņēmumiem, kas darbojas Eiropas Savienībā.

Piemēram, šādas subsīdijas var izpausties kā bezprocentu aizdevumi, finansējums, kas ir zemāks par pašizmaksu, atvieglots nodokļu režīms vai tiešas valsts dotācijas.

Uzņēmumiem būs jāinformē EK par plānoto apvienošanos un pārņemšanu, ja ārvalstu finanšu ieguldījums ir vismaz 50 miljoni eiro. Komisija arī izmeklēs piedāvājumus publiskajos iepirkumos, ja iepirkuma vērtība ir vismaz 250 miljoni eiro.

EP arī uzsvēra, ka Eiropai tas ir vēl viens instruments, lai apturētu pieaugošo subsīdiju sacensību, kas ir globāls un kaitīgs fenomens.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti