Eiropas Savienība satraukta par ASV zaļo subsīdiju plāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

ASV pirmdien sācies trešais Eiropas Savienības un ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes samits. Tā laikā tiks pārrunāti jautājumi, kā stiprināt un veicināt tirdzniecību starp abām pusēm un kā mazināt dažāda veida administratīvos šķēršļus tirdzniecībā starp abām pusēm.

Eiropas Savienības un ASV pārstāvji runās arī par jautājumiem, kas saistīti ar ASV Inflācijas samazināšanas aktu jeb likumdošanas paketi, kas paredz dažāda veida atbalstu zaļajai ekonomikai.

Eiropas Savienība paudusi bažas par šo aktu, jo tas nostāda Eiropas uzņēmumus neizdevīgā pozīcijā.

Eiropas Komisiju samitā pārstāvošais izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis sarunā ar Latvijas Radio pauda cerību, ka tiks panākts progress šajā jautājumā.

Valdis Dombrovskis par Eiropas Komisijas nostāju ASV subsīdiju jautājumā
00:00 / 00:39
Lejuplādēt

"Diemžēl šis atbalsts tiek sniegts veidā, kas diskriminē Eiropas Savienības kompānijas, līdz ar to pārrunāsim, kādā veidā šīs problēmas varētu risināt.

Ir izveidota augsta līmeņa ES–ASV darba grupa, kas pie šiem jautājumiem strādā, līdz ar to izvērtēsim, cik tālu šī darba grupa ir tikusi un kādā veidā šos jautājumus konkrēti varētu risināt," norāda Dombrovskis.

"Ceram uz kaut kādu progresu; no ASV prezidenta Baidena ir bijusi zināma atvērtība, ka viņš ir gatavs risināt šos jautājumus un šī likumdošanas pakete nebija domāta, lai vērstos pret sabiedrotajiem. Ceram uz konkrētu progresu."

Pārskatāmā nākotnē sarunas par Eiropas Savienības un ASV brīvās tirdzniecības līgumu nesāksies, jo līdzšinējās sarunās ir bijušas fundamentālas problēmas abās pusēs, atzina Dombrovskis.

Valdis Dombrovskis par Eiropas Savienības un ASV brīvās tirdzniecības līgumu
00:00 / 00:25
Lejuplādēt

Viņš uzsvēra, ka tiek meklētas cita veida sadarbības formas tirdzniecības jomā ar ASV, tādēļ šonedēļ ASV notiekošais Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes samits ir formāts, kurā iespējams izrunāt jautājumus un atrast veidus, kā risināt tirdzniecības problēmas.

"Pašreiz, es domāju, ka pārskatāmā nākotnē sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu nesāksies, jo mums šo sarunu laikā bija pietiekami fundamentālas problēmas gan Eiropas Savienības, gan ASV pusē, līdz ar to nav sagaidāms, ka tuvākajā laikā mēs atgriezīsimies pie sarunām par brīvās tirdzniecības līgumu. Līdz ar to Tirdzniecības un tehnoloģiju padome ir šis formāts, kurā šo sadarbību starp ES un ASV veicināt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti