Eiropas Savienība noslēdz tirdzniecības līgumu ar Vjetnamu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Savienība svētdien Hanojā parakstīja tirdzniecības līgumu ar Vjetnamu, kas ir līdz šim vērienīgākā ekonomiskā vienošanās, ko bloks noslēdzis ar kādu Āzijas valsti. Pēc vienošanās savstarpējā tirdzniecībā atcels 99% visu muitas nodevu. Tomēr līgumu kritizē cilvēktiesību aizstāvji. 

Vēl 2018. gada augustā Eiropas Savienība un Vjetnama vienojās par noslēguma tekstu abu pušu tirdzniecības un ieguldījumu nolīgumiem. Sarunas par šādu nolīgumu slēgšanu sāka jau 2012. gadā. Tagad ekonomisko sadarbību abu pušu starpā papildinās brīvās tirdzniecības līgums, kas svētdien noslēgts vien īsu brīdi pēc tam, kad bloks vienojās par vērienīgu līgumu ar vairāku Dienvidamerikas valstu brīvās tirdzniecības organizāciju. 

Eiropas Savienība un Vjetnama paraksta brīvās tirdzniecības līgumu
00:00 / 01:24
Lejuplādēt

Līgums ar Āzijas valsti, kurā mīt vairāk nekā 95 miljoni iedzīvotāju, tika parakstīts Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā. No Eiropas Savienības puses līgumu parakstīja tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma un pašreizējās bloka prezidējošās valsts Rumānijas uzņēmējdarbības ministrs Stefans Radu Oprea. Malmstrēma minēja, ka bloks vēlas būt drošs, ka Eiropas Savienības tirdzniecībai šajā reģionā ir pozitīva ietekme, tāpēc darījumā tikuši nostiprināti augsti standarti.

Savstarpējā tirdzniecībā atcels 99% visu muitas nodevu, turklāt līgums paredz atcelt arī citus ierobežojumus,

kas līdz šim apgrūtinājuši Eiropas Savienības uzņēmumu piekļuvi Vjetnamas pakalpojumu un publisko iepirkumu tirgum.

Līgumu uzskata par lielu stimulu Vjetnamas tautsaimniecības izaugsmei, un tiek lēsts, ka ilgtermiņā tas varētu nodrošināt valsts iekšzemes kopprodukta pieaugumu par 15%. Vjetnamas ekonomiku, kas lielā mērā atkarīga no eksporta, pārsvarā veicina brīvā tirdzniecība, un paredzams, ka brīva piekļuve Eiropas tirgum palielinās tekstilizstrādājumu, apavu, viedtālruņu un datoru daļu piegādes uz Eiropas Savienību.

Lai gan šobrīd Vjetnama uzskatāma par īstermiņa ieguvēju no ASV un Ķīnas tirdzniecības saspīlējuma, eksperti brīdina, ka ilgtermiņā vājāka Ķīna vai ASV galu galā varētu nomākt Vjetnamas ekonomiku, ko lielā mērā balsta eksports uz šīm divām pasaules lielvarām.

Parakstīto līgumu kritizējuši cilvēktiesību aizstāvji.

Vjetnamas pilsoniskās sabiedrības aktīvisti adresējuši atklātu vēstuli Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam un Eiropas Parlamenta starptautiskās tirdzniecības komitejas priekšsēdētājam Berndam Langem. Tajā aktīvisti aicinājuši Eiropas Savienību izdarīt lielāku spiedienu uz Hanoju, lai pirms līguma ratifikācijas panāktu dziļākas politiskās reformas. Vjetnama joprojām ir komunistiska vienpartijas valsts un, pēc ASV cilvēktiesību organizācijas „88 Project” datiem, tās cietumos šobrīd atrodas 263 politieslodzītie.

Līgums stāsies spēkā tikai pēc tā ratificēšanas, kas varētu notikt līdz gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti