Panorāma

Mediķis Vācijā: Līdz vasarai situācija varētu normalizēties

Panorāma

Līdz šim "Dod pieci" saziedoti 99 510 eiro

ES ierobežos digitālos gigantus

Eiropas Savienībā ar digitālo pakalpojumu likumu tiecas iegrožot tehnoloģiju gigantus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Eiropa nepadosies un gatava cīnīties – tā var raksturot Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto jauno likumdošanu digitālajam tirgum. Tai vajadzētu ierobežot tādus ASV tehnoloģiju gigantus kā “Google” un “Facebook”, uzlikt lielajām interneta platformām arī lielāku atbildību par saturu, pakalpojumiem un precēm, tai skaitā par šaubīgu tirgotāju atsijāšanu. Tas padarīs iepirkšanos internetā drošāku.

Pēdējos 20 gados dažādas interneta platformas ir mežonīgi augušas un mainījušās tik strauji kā neviena cita nozare. Tāpēc Eiropas Savienība (ES) ar diviem jauniem likumiem cenšas uzlikt tām iemauktus, lai dažu lielu uzņēmumu biznesa un politiskās intereses nediktētu mūsu visu nākotni.

Digitālā tirgus likumi vēršas pret negodīgu konkurenci nozarē, bet Digitālo pakalpojumu likums piespiedīs platformas uzņemties lielāku atbildību par savām precēm un pakalpojumiem.

Tas ietvers šaubīgu tirgotāju atsijāšanu un ātru nelegāla satura, piemēram, naida runas izņemšanu. Tas atvieglos dzīvi arī interneta lietotājiem un tiem, kas tajā iepērkas.

Turklāt būs jauns pienākums būs “pazīt savu klientu” – tiešsaistes tirdzniecības vietām būs jāpārbauda pārdevēja identitāte, pirms ielaist tos platformā, un tas apgrūtinās šaubīgu tirgotāju biznesu, uzsvēra EK izpildviceprezidente Margarēte Vestagere. 

Par pārkāpumiem uzņēmumus varēs sodīt ar milzīgiem naudas sodiem – 6-10% apmērā no gada globālā apgrozījuma.

Lai gan EK uzsver, ka Digitālā tirgus likums nevēršas pret ASV tehnoloģiju gigantiem – "Facebook" un "Google", tomēr tas tiecas nepieļaut milžu piekopto stratēģiju savākt datus par lietotājiem vienā platformā un izmantot tos cita produkta attīstīšanā. Šāda lielo rīcība no konkurences izslēdz mazos  spēlētājus, tai skaitā Eiropā.

"Mēs nekad šeit neteiksim un mēs arī neuzskatām, ka kāda kompānija ir pārāk liela," teica ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons. "Mēs to tā šeit, Eiropā, nesakām. Mēs cienām uzņēmumus. Mēs sakām, ka, jo lielāki tie ir, jo vairāk pienākumu viņiem var nākties pildīt, kas mums ir svarīgi."

Ar sodiem par konkurences pārkāpumiem, ko EK līdz šim uzlikusi "Google", "Amazon", uzsākto lietu pret "Apple", prasībām "Facebook" saistībā ar privātumu, lielos ASV tehnoloģiju gigantus nav izdevies ierobežot. Tāpēc tagad cerības tiek liktas uz jauno likumdošanu, bet

lielie tehnoloģiju uzņēmumi, visticamāk, pretosies un ieslēgs savas lobēšanas mašīnas.

Par EK sagatavotajiem priekšlikumiem vēl jābalso Eiropas Parlamentam un jāsaskaņo arī ar dalībvalstīm, kas sanāk ES Padomē, tāpēc to spēkā stāšanās laiks vēl nav zināms. Ja tie tiks pieņemti piedāvātajā formā, tad tā būs visstingrākais digitālo platformu – tādu kā  "Amazon", "Google" un "Facebook" – regulējums pasaulē, uzskata ietekmīgais izdevums "Financial Times". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti