Eiropas Savienība apsver iespēju noteikt gāzes cenas griestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uz laiku nosakot gāzes cenas griestus, kā arī vienojoties par cenām ar gāzes piegādātājiem un veicot kopīgus iepirkumus, būtu iespējams panākt enerģijas cenu kritumu Eiropas Savienībā. Šādu viedokli trešdien pauda Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.

Viņa norādīja, ka gāzes cenas griestu ieviešana ir pagaidu risinājums un tas būtu paredzēts, lai panāktu piegāžu drošību. Leiena cer arī uz sarunām par gāzes cenu samazināšanu ar tādiem piegādātājiem kā Norvēģija.

Gāzes cena Eiropas biržās trešdien būtiski samazinājusies un nokritusies līdz zemākajam līmenim kopš jūlija beigām saistībā ar ziņām, ka Itālija turpinās saņemt gāzi no Krievijas gāzes koncerna "Gazprom".

"Pēc ziemas mums būs jāuzpilda gāzes krātuves, un, ja mēs redzēsim, ka mums atkal ir scenārijs, kurā dalībvalstis viena otru pārsola pasaules tirgū un tas paaugstina cenas Eiropas Savienībā, tas nav ilgtspējīgi. Tāpēc mums ir nepieciešams visu dalībvalstu kopīgs iepirkums, lai to paveiktu daudz labāk, nekā mēs to darām," uzrunā Eiropas Parlamentam teica fon der Leiena.

"Mēs esam gatavi apspriest cenas griestus gāzei, ko izmanto elektroenerģijas ražošanai. Tas būtu arī pirmais solis ceļā uz mūsu elektroenerģijas tirgus strukturālo un vispārēju reformu. Bet domāju, ka mums ir jāskatās arī uz gāzes cenām ārpus elektroenerģijas tirgus."

"Mēs strādāsim kopā ar dalībvalstīm, lai samazinātu gāzes cenas un ierobežotu nepastāvību, un tādējādi ierobežotu Krievijas īstenoto cenu manipulāciju ietekmi.

Jo, ja paskatās uz gāzes cenu drudžaino līkni, var redzēt manipulācijas, kādas Krievija veic ar gāzes cenām. Un tas ir jāpārtrauc," uzsvēra Eiropas Komisijas prezidente.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti