Panorāma

Iznāk grāmata "LV TOP 100"

Panorāma

Jaunajiem ārstiem – mazākas algas

ES aizliedz šķirot patērētājus pēc dzīvesvietas

Eiropas Savienība aizliedz šķirot patērētājus pēc dzīvesvietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No pirmdienas, 3. decembra, Eiropas Savienībā (ES) aizliegts diskriminēt interneta veikalu lietotājus pēc to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Tas nozīmē, ka, piemēram, Latvijas iedzīvotājiem, mēģinot iepirkties kāda uzņēmuma mājaslapā, jābūt pieejamam tādam pašam preču sortimentam par tādām pašām cenām kā citu savienības dalībvalstu iedzīvotājiem. Tiesa, tas nenozīmē, ka uzņēmumam uz visām ES valstīm jānodrošina arī preču piegāde.

Tā dēvētā ģeobloķēšana ir prakse, kad patērētājam, mēģinot apmeklēt kāda ārvalstu uzņēmuma mājaslapu, viņš tiek automātiski pārvirzīts uz citu šī uzņēmuma mājaslapu – visbiežāk, pielāgotu konkrētajai valstij ar citām cenām un atšķirīgu preču klāstu. Jaunā regula šādu praksi aizliedz, vienlaikus neprasot nodrošināt preču piegādi uz konkrēto dalībvalsti.

"Ja jums ir interneta veikals un jūs nevēlaties piegādāt citur ES, jūs to drīkstat darīt, bet jūs nedrīkstat liegt cilvēkam pirkt. Piemēram, ja Latvijā ir internetveikals, kurš darbojas tikai lokāli, bet vācietis vēlas no šī internetveikala iegādāties un viņš ir gatavs caur kurjeru, piemēram, saņemt to piegādi kaut kur Latvijas adresē, to nedrīkst liegt," teica Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Tas gan nenozīmē, ka vienam uzņēmumam nevar būt vairākas mājaslapas ar atšķirīgu preču piedāvājumu, cenām vai piegādes nosacījumiem. Bet, ja patērētājs gatavs maksāt par piegādi prasīto cenu vai braukt pirkumam pakaļ pats, viņam jāļauj iepirkties jebkurā no šīm mājaslapām. Regulas ieviešanu Latvijā uzraudzīs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, pie kura tad arī var vērsties, ja nākas saskarties ar ģeogrāfisko bloķēšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti