Pusdiena

Pusdiena 26.04.2017

Pusdiena

Ukraina kopš vakardienas pārtraukusi elektropadevi Luhanskas apgabalam

Vietējie komunikāciju uzraugi gatavi viesabonēšanas atcelšanai

Eiropas regulators apstiprina – vietējie komunikāciju uzraugi gatavi viesabonēšanas atcelšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas elektronisko sakaru regulatoru iestādes jeb BEREC pārstāvji pagājušajā nedēļā viesojās Rīgā un apstiprināja, ka nacionālo dalībvalstu regulatori ir gatavi viesabonēšanas maksas atcelšanai visā Eiropā. To paredzēts atcelt jau 15.jūnijā. Tikai retos gadījumos ar vietējā sakaru uzrauga atļauju operators varēs iekasēt minimālu viesabonēšanas maksu.  

No 15.jūnija Eiropas mobilo sakaru operatori vairs nevarēs piemērot paaugstinātu maksu zvaniem, īsziņām un interneta datiem Eiropas Savienības (ES) teritorijā, jo šiem pakalpojumiem ir noteikti viesabonēšanas vairumcenas griesti. Tos aprīļa sākumā apstiprināja arī Eiropas Parlaments, nosakot, cik viens mobilo sakaru operators var prasīt samaksu otram par viņa tīkla izmantošanu.

Zvaniem un īsziņām pēc viesabonēšanas maksas atcelšanas attiecīgi 3 centi un 1 cents, bet mobilajiem datiem jeb internetam paredzēta pakāpeniska viesabonēšanas vairumtirdzniecības cenas samazināšana no 7,7 eiro par gigabaitu pēc 15.jūnija līdz 2022.gadā tas sasniegs tikai 2,5 eiro.

Taču jau pašlaik pārejas periodā daudzi Latvijas operatori piedāvā tarifu plānus, kuros ietilpst zvanu, īsziņu un interneta lietošana ārvalstīs bez papildus maksas, gluži kā atrodoties mājās. Tomēr vērā ir jāņem viena būtiska nianse - zvanīt un sūtīt īsziņas ES teritorijā varēs neierobežoti, bet mobilo datu apjomus ietekmē viesabonēšanas vairumtirdzniecības cena.

Šeit liela vērība tiek pievērsta katras dalībvalsts situācijai. Piemēram, Igaunijā viens gigabaits mobilā interneta datu un aptuveni 200 sarunu minūtes, kā arī īsziņas izmaksā 8 eiro pirms nodokļiem, bet Ungārijā cena par šo pašu pakalpojumu var sasniegt pat 60 eiro.

Pašlaik prognozēt, kādus apjomus un cenas piedāvās operatori, īsti nevar, bet  Eiropas elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) vadītājs Sebastians Soriāno paskaidroja, ka tas ir tikai pašsaprotami, ka vietējais operators ārvalstīs piedāvā noteiktu apjomu, lai kāds tarifu plāns tiktu izmantots.

„Tas var būt sarežģīti, jo, ja jums ir tarifu plāns viesabonēšanā kā mājās bez noteiktiem limitiem - tas nozīmētu, ka jūs varat lietot neierobežotu datu apjomu arī citās valstīs, bet operatoriem par šiem pakalpojumiem nākas maksāt vairumtirdzniecības cenu. Šajā gadījumā ir jānosaka kaut kāds limits, kas tiek aprēķināts pēc Komisijas izstrādātās formulas, ierobežojot gigabaitu skaitu viesabonēšanas laikā,” skaidroja Soriāno.

Lai nodrošinātu, ka tarifa palielināšana tiešām ir pamatota un izvairītos no tā, ka šī sistēma tiek izmantota ļaunprātīgi, ir paredzēti arī divi aizsargmehānismi.

Viens ir godīgas izmantošanas noteikumi, kad operatori konstatē ļaunprātīgu viesabonēšanas pakalpojumu izmantošanu, piemēram, patērētājam pastāvīgi atrodoties citā dalībvalstī, tādējādi pavadot mazāk nekā 50% sava laika mītnes zemē, kā arī viņš nevar pierādīt savu saikni ar konkrēto dalībvalsti.

Otrs ir atkāpe jeb izņēmuma gadījumi, kad vietējais regulators var atļaut operatoriem piemērot minimālu maksu par viesabonēšanu, ja tā atcelšanas rezultātā uzņēmums strādā ar zaudējumiem, kas to piespiež celt vietējo mobilo sakaru tarifu cenas.

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (“Vienotība”), kurš līdzdarbojies par viesabonēšanu atbildīgajā parlamenta komitejā norādīja, ka, pakāpeniski samazinoties vairumtirdzniecības cenai par mobilajiem datiem, tas pozitīvi ietekmētu konkurenci mobilo sakaru operatoru starpā, kuri tad sāktu piedāvāt aizvien izdevīgākus tarifu plānus, to skaitā arī atrodoties viesabonēšanā kādā no ES dalībvalstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti