Eiropas Parlaments prasa līdz vasarai iesniegt noteikumus par vienotu telefonu lādētāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Parlaments (EP) aicina Eiropas Komisiju (EK) vēlākais līdz 2020. gada jūlijam iesniegt saistošus noteikumus, kas nodrošinātu kopīgā lādētāja ieviešanu, informēja EP Preses dienests.

Ceturtdien, 30. janvārī, balsojumā ar 582 balsīm par, 40 pret un 37 atturoties, Eiropas Parlaments uzsvēra “nepieciešamību steidzami pieņemt standartu kopējam mobilo radioiekārtu lādētājam”, lai samazinātu elektronisko iekārtu atkritumu daudzumu un dotu patērētājiem iespēju izdarīt ilgtspējīgu izvēli.

Deputāti aicina komisiju nekavējoties rīkoties, lai ieviestu kopējo lādētāju, un līdz 2020. gada jūlijam pieņemt deleģēto aktu, kas paredzēts jau 2014. gada Radioiekārtu direktīvā.

Deputāti norāda, ka, lai nekavētu inovāciju, komisijai jānodrošina “tiesiskā regulējuma attiecībā uz kopējo lādētāju regulāra pārskaitīšana nolūkā ņemt vērā tehnikas attīstību”.

EP deputāti atgādina, ka pētniecība un inovācija ir nozīmīga, lai uzlabotu esošās tehnoloģijas un radītu jaunas.

Parlaments arī vēlas, lai komisija: 

  • rīkotos, lai labākajā veidā nodrošinātu dažādu bezvadu lādētāju savietojamību ar dažādām mobilajām iekārtām;
  • apsvērtu likumdošanas iniciatīvas, kuru mērķis būtu palielināt dalībvalstīs savākto un pārstrādāto kabeļu un lādētāju apjomu;
  • nodrošinātu, lai patērētājiem vairs nevajadzētu iegādāties arvien jaunus lādētājus ar katru jaunu ierīci, un tādējādi tiktu samazināts gadā saražoto lādētāju skaits, īstenojot nošķiršanas stratēģijas — nošķirot lādētāju iegādi no ierīču iegādes, tomēr piebilst, ka šādi pasākumi nedrīkst izraisīt cenu paaugstināšanos.

Ik gadu pasaulē tiek radīti aptuveni 50 miljoni tonnu elektronisko ierīču atkritumu (e-atkritumu), proti, vidēji vairāk nekā 6 kilogrami uz vienu cilvēku. Kopējais e-atkritumu apjoms Eiropā 2016. gadā bija 12,3 miljoni tonnu jeb vidēji 16,6 kilogrami uz vienu iedzīvotāju. Deputāti norāda, ka arī viedtālruņu īsais aprites cikls sekmē e-atkritumu, tostarp lādētāju, apjoma pieaugumu.

Kopējā lādētāja tapšana: 

Eiropas Savienības likumdevēji 2014. gada Radioiekārtu direktīvā aicināja izstrādāt vienotu lādētāju un uzdeva Eiropas Komisijai to nodrošināt ar deleģētu aktu.

Tomēr pašlaik kļuvis skaidrs, ka komisijas izvēlētā pieeja — “iedrošināt” nozares uzņēmējus izstrādāt vienotus lādētājus — neatbilst likumdevēju mērķiem. Brīvprātīgie nolīgumi starp dažādiem nozares dalībniekiem nav snieguši vēlamo rezultātu.

Zināms progress šajā jomā ir panākts: 2009. gadā tirgū bija vairāk nekā 30 lādētāju veidu, bet pašlaik visbiežāk izplatīti tikai trīs lādētāju tipi.

2020. gada 29. janvārī Eiropas Komisija pieņēma Darba programmu 2020. gadam, kurā apņemas iesniegt tiesību akta priekšlikumu par kopējo lādētāju 2020. gada trešajā ceturksnī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti