Euranet Plus

Eiropas šīs nedēļas svarīgāko notikumu apskats un intervija ar ekonomistu Žoltu Darvašu

Euranet Plus

Dalībvalstīm turpmāk būs jāziņo par saslimšanas gadījumiem ar Laimas slimību

Euranet: Eiropas Savienībā ieviesīs ārkārtas brīdināšanas sistēmu

Eiropas Parlaments nosaka cenu griestus ES telefonsarunām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieņēmuši jaunus telekomunikāciju noteikumus, kas nosaka Eiropas Savienības (ES) iekšzemes zvanu cenu griestus, padarīs iespējamu 5G tīklu izbūvi un radīs ārkārtas gadījumos izmantojamu brīdināšanas sistēmu, informēja EP birojā Latvijā.

ĪSUMĀ:

  • Pārrobežu zvani ES iekšienē nedrīkstēs būt dārgāki par 19 centiem minūtē, īsziņas - par 6 centiem;
  • 5G tīkla izveidei piemērotas radiofrekvences līdz 2020. gadam;
  • Obligāta mobilo sakaru brīdināšanas sistēma ārkārtas gadījumos (“apgrieztā 112 sistēma”).

EP trešdien apstiprināja jūnijā panāktās vienošanās ar ES Padomi par Eiropas Elektronisko sakaru kodeksa un par Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) pilnvaru paplašināšanu.

Jaunie noteikumi ļaus nodrošināt labākus ātrgaitas savienojamības pakalpojumus, padarīs ES iekšzemes zvanus drošākus un lētākus, vienlaikus sniedzot telekomunikāciju operatoriem prognozējamību, kas nepieciešama investīcijām ātrdarbīga interneta infrastruktūrā.

“Ārzemēs kā mājās” viesabonēšanas noteikumi 2017. gadā atcēla maksu par mobilo sakaru izmantošanu, atrodoties citā ES valstī. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem kā mobilo, tā fiksēto sakaru zvani uz citu ES valsti nedrīkstēs būs dārgāki par 19 centiem minūtē. Īsziņas nosūtīšana drīkstēs maksāt ne vairāk kā 6 centus.

Jaunie noteikumi arī pasargās viedtālruņu lietotājus, nosakot stingrākas drošības prasības. Saskaņā ar tiem lietotāji mēnesi pēc līguma beigšanās varēs saglabāt savu tālruņa numuru, kā arī iegūs tiesības saņemt neizmantotas priekšapmaksas atmaksu līguma pārtraukšanas gadījumā. Tāpat lietotāji varēs saņemt kompensāciju, ja operatoru maiņa ieilgs.

Dalībvalstīm būs jāveicina 5G tīklu izbūve, līdz 2020. gadam nodrošinot piemērotu radiofrekvenču pieejamību. Saskaņā ar “ES 5G ceļvedi” līdz 2020. gadam vismaz vienā katras valsts pilsētā jābūt pieejamam 5G tīklam.

Visām valstīm būs jāievieš “apgrieztā 112 sistēma”, kas ārkārtas situācijās ļaus ar īsziņu vai mobilās lietotnes starpniecību informēt iedzīvotājus attiecīgajā apvidū. Pēc direktīvas stāšanās spēkā dalībvalstīm būs 42 mēneši laika, lai īstenotu tās prasības.

Lai veicinātu ieguldījumus infrastruktūrā un 5G tīklu izbūvē, jaunie noteikumi nodrošinās lielāku prognozējamību un atvieglos riska un izmaksu sadali starp operatoriem.

Pēc tam, kad vienošanos būs apstiprinājusi arī ES Padome, dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai direktīvas prasības pārņemtu savos likumos. Cenu ierobežojums stāsies spēkā 2019. gada 15. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti