Rīta Panorāma

Elektriskie autobusi. Jelgavas pieredze

Rīta Panorāma

Vīnes metro izstādīts mamuta ilknis

EP par pāreju uz "zaļajiem" vieglajiem auto līdz 2035. gadam

Eiropas Parlaments nobalso par jaunu iekšdedzes automobiļu aizliegumu no 2035. gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Parlaments otrdien devis galīgo apstiprinājumu projektam, kas paredz jaunu oglekļa emisijas radošu automašīnu tirdzniecības aizliegumu no 2035. gada.

Šāda aizlieguma mērķis ir panākt atbrīvošanos no benzīna un dīzeļa automašīnām līdz gadsimta vidum.

Eiropas politiķi vēlas, lai ap 2050. gadu jeb mazāk nekā pēc 30 gadiem visas automašīnas un mikroautobusi Eiropā neradītu emisijas. Tā kā vidējais automašīnas mūžs ir 15 gadi, lai sasniegtu šo mērķi, jāsāk rīkoties jau 2035. gadā.

EP Transporta komitejas prezidente Karima Delli šīsdienas balsojumu nosaukusi par vēsturisku balsojumu ceļā uz ekoloģisko transformāciju.

Priekšlikums tika atbalstīts ar 340 balsīm par un 279 balsīm pret.

Eiropas Savienības dalībvalstis minēto likumprojektu jau ir atbalstījušas, un par spīti atsevišķu EP deputātu iebildumiem drīz tas iegūs likuma spēku.

Likumprojekta autori norāda, ka autoražotājiem tiks dots skaidrs termiņš, līdz kuram pārslēgties uz nulles emisiju elektromobiļu ražošanu.

Tāpat tiks dots pietiekami daudz laika, lai palielinātu investīcijas ražošanā un izturētu konkurenci ar Ķīnas un ASV auto ražotājiem.

Savukārt oponenti ir pārliecināti, ka ne Eiropas autoražotāji, ne automašīnu īpašnieki nav gatavi tik dramatiskām pārmaiņām, turklāt apdraudēti var tikt simtiem tūkstoši darbavietu.

Vienlaikus kritiķi norāda, ka, pieaugot elektroenerģijas cenām, ir apgāzts apgalvojums, ka elektroautomobiļi ekspluatācijā ir lētāki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti