Eiropas Parlaments iesaka veidot ES Finanšu policiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par naudas atmazgāšanu šonedēļ spriests arī Eiropas Parlamentā, kur apstiprināts noslēguma ziņojums, ko sagatavoja Eiropas Parlamenta īpašā komiteja, kas pētīja izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Ziņojumā eiroparlamentārieši uzstāj, ka Eiropas Savienībā būtu jāpilnveido cīņa ar naudas atmazgāšanu.  

Daudzas Eiropas valstis joprojām atsakās paskatīties acīs naudas atmazgāšanas problēmai. Tā ir secinājuši Eiropas Parlamenta deputāti. Šonedēļ viņi oficiāli noslēdza īpašās komitejas darbu, kas pētīja gan naudas atmazgāšanas skandālus dažādās valstīs, gan arī lielo korporāciju mēģinājumus radīt shēmas, lai izvairītos no pienācīgas nodokļu nomaksas.

Viena no galvenajām ziņojuma rekomendācijām paredz Eiropola paspārnē  izveidot Eiropas Finanšu policiju.

Šādai vienībai vajadzētu izmeklēt starptautiskos finanšu noziegumus.  

Eiropas Parlaments iesaka veidot ES Finanšu policiju
00:00 / 01:27
Lejuplādēt

“Bija labi punkti piemēram par “zelta vīzām”. Bija arī tas, ka kontroles dienestiem, tādiem kā Ilzes Znotiņas kundzes vadītais Latvijā, vajag centralizāciju vai vismaz labāku sadarbību. Tās ir tās pozitīvās lietas. Vai arī teiksim, ka Latvija tika paslavēta par čaulas kompāniju definīciju vienā no punktiem,”  stāstīja viens no komitejas vadītāja vietniekiem bija arī Roberts Zīle no Nacionālās apvienības.

Tomēr noslēguma balsojumā Zīle atturējās. Savu lēmumu viņš pamatoja ar to, ka pārējie deputāti neesot vēlējušies pietiekami skaidri atzīt, ka naudas atmazgāšanas problēma pastāv ne tikai atsevišķās Austrumu un Dienvideiropas valstīs, bet arī Rietumos.

“Prasījās secinājums, ka tas ir visas Eiropas Savienības, Eirozonas un Banku savienības jautājums. Līdz ar to nevar teikt, ka... Ir tāds “pre-wash” kaut kur mūsu valstīs – Latvijā, Igaunijā, kas ir tie skandāli. Un tad tas “main wash” notiek citās valstīs,”  stāstīja Zīle.

Komitejas sastāvā pēdējos mēnešos darbojās arī “Jaunās Vienotības” deputāts Aleksejs Loskutovs. Viņš stājās Krišjāņa Kariņa vietā. Loskutovs, tāpat kā Zīle uzskata, ka par cīņu ar naudas atmazgāšanu nevar atbildēt tikai katras valsts dienesti. Pieejai ir jābūt centralizētai.

 “Manuprāt, tieši Eiropas Centrālajai bankai būtu jāuzņemas liela atbildības daļa, jo tas man kaut kādā ziņā atgādinātu to, kā Amerikas Savienotās Valstis rūpējas par to, lai dolārs pēc iespējas mazāk tiktu izmantots noziedzīgos nolūkos. Tā arī Eiropas Savienībai būtu jārūpējas, lai eiro būtu godīgu darījumu maksāšanas līdzeklis,” sacīja Loskutovs.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti