Eiropas Parlaments atbalsta gāzes un kodolenerģijas iekļaušanu zaļās ekonomikas plānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstīja noteikumus, kas investīcijas kodolenerģijas un dabasgāzes izmantošanā uzskata par videi draudzīgām tehnoloģijām. EP balsojumā tika noraidīta rezolūcija, kas paredzēja apstrīdēt Eiropas Komisijas pieņemtos taksonomijas noteikumus.

Briseles žargonā noteikumus, ar kuru palīdzību varēs atšķirt zaļās un ilgtspējīgās lietas no tām, kas par tādām tikai uzdodas, sauc par zaļo taksonomiju. Tie ir ļoti detalizēti noteikumi, no kuriem būs atkarīgs, kur plūdīs videi draudzīgo tehnoloģiju attīstībai paredzētā nauda.

Eiropas Komisija (EK) februārī apstiprināja asas domstarpības izsaukušos taksonomijas noteikumus. Tomēr atomenerģijas un gāzes iekļaušana ''zaļo'' investīciju lokā izraisīja skaļus iebildumus no dažādām pusēm.

EK uzskata, ka privātas investīcijas dabasgāzes un kodolenerģijas ražošanā ir būtiskas, lai pārietu uz ilgtspējīgu ekonomiku.

Tāpēc tā ir ierosinājusi, lai konkrētas ar kodolenerģiju un sašķidrināto dabasgāzi saistītas darbības tiktu klasificētas kā pārejas darbības, kas palīdz mazināt klimata pārmaiņas. Šādi klasificētas tās būs ierobežotu laiku, un uz klasifikāciju attieksies konkrēti nosacījumi un pārredzamības prasības.

Ierosinājuma mērķis ir novirzīt privātās investīcijas, lai palīdzētu Eiropas Savienībai sasniegt klimatneitralitātes mērķus. Jaunie noteikumi ir daļa no Eiropas Savienības vadlīnijām ilgtspējīgam finansējumam.

Eiropas Parlamentā trešdien notika balsojums par rezolūciju, kuras autori gribēja apstrīdēt kodolenerģijas un dabasgāzes pasludināšanu par zaļām tehnoloģijām. Tomēr rezolūcija nesaņēma parlamenta vairākuma atbalstu.

Par rezolūciju iebildumu izteikšanai balsoja 278 deputāti, pret bija 328, un 33 deputāti atturējās.

Lai apturētu EK priekšlikuma tālāku virzību, bija nepieciešams absolūts deputātu balsu vairākums — 353 balsis.

Ierosinājums klasificēt investīcijas dabasgāzē un kodolenerģijā kā ilgtspējīgas gan vēl jāapstiprina Eiropas Savienības dalībvalstīm,  kurām līdz šim bijuši dažādi viedokļi attiecībā uz šiem enerģijas ieguves veidiem.

Priekšlikuma atbalstītāji uzskata, ka atteikšanās atzīt kodolenerģiju un dabasgāzi par ilgtspējīgām novestu pie vēl augstākām enerģijas cenām un apgrūtinātu atteikšanos no oglēm.

Ja līdz 11. jūlijam pret EK priekšlikumu nebūs iebildis ne EP, ne Eiropas Savienības Padome, taksonomijas noteikumi stāsies spēkā un tiks piemēroti no 2023. gada 1. janvāra.

Taksonomijas regula ir daļa no Eiropas Komisijas rīcības plāna ilgtspējīgas izaugsmes finansēšanai, un tās mērķis ir veicināt zaļās investīcijas un novērst tā dēvēto zaļmaldināšanu, proti, situācijas, kad uzņēmumi rada maldinošu iespaidu par savu ekoloģiskumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti