Ārpus Rīgas

Mazo slimnīcu dienas stacionāros plāno veikt tikai sīkas operācijas

Ārpus Rīgas

Alūksniešu ierosme palīdzēt bērniem ārkārtas situācijās gūst atsaucību arī citviet

Eiropas nauda ēku renovācijai sasniedz arī Karostu un Tosmari

Eiropas nauda ēku renovācijai sasniedz arī Karostu un Tosmari

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirmo reizi dota zaļā gaisma māju renovācijai arī Liepājas mikrorajoniem Karostā un Tosmarē. Iepriekšējā plānošanas periodā Eiropas Savienības finansējumu uzņēmuma „Liepājas namu apsaimniekotājs” pārvaldījumā esošās Karostas un Tosmares daudzdzīvokļu mājas no komercbankām nevarēja piesaistīt.

Karostā, Atmodas ielā 8, atrodas daudzdzīvokļu māja, kur joprojām nav centrālās apkures, tagad to sola ierīkot. Mājas iedzīvotāja Iveta stāsta, ka mājas renovāciju gaida ar lielu nepacietību:

„Ak, Dievs! Mēs to sen jau gaidām. Es te dzīvoju 17 gadus, apkures te nav. Sākumā kurinājām ar gāzi, tad viss plīsa, pēc tam ar elektrību, taču tad dārgi jāmaksā. Būs labāk, kad tā māja būs nosiltināta.”

Sešdesmitajos gados būvētā ēka ir sliktā tehniskā stāvoklī, uz kāda balkona pamanījies izaugt arī neliels bērzs. Kopējās projekta izmaksas pārsniedz 700 tūkstošus eiro, puse no summas ir Eiropas Savienības līdzfinansējums. „Liepājas namu apsaimniekotājs” projektu vadītājs Toms Cīrulis skaidro, ka, piesaistot līdzfinansējumu no Eiropas Savienības, šajā konkrētajā Karostas ēkā notiks vērienīgas pārmaiņas, īpaša būs arī apkures sistēma.

„Tā ir viena no pēdējām mājām, kur nav centrālās apkures, cilvēki te sildās ar gāzi, elektrību un pat malku.

Te tiks uzstādīta horizontālā apkure, turklāt tā būs pirmā māja Liepājā, kur uzstādīs radiatorus ar gaisa pieplūdi dzīvokļos. Tas ir unikāls gadījums,'' saka Toms Cīrulis.

Kāpēc šādi radiatori bija jāuzstāda?

„Zem lodziņa ir redzams caurums, tur parasti ir ventilācija. Te gaisa pieplūde ir zem logiem, jo šajā mājā nebija radiatoru, tāpēc būs speciāli radiatori, lai dzīvokļos būtu svaigs gaiss,” skaidro Cīrulis.

„Liepājas namu apsaimniekotājs” Karostas un Tosmares daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošanā pārņēma pirms septiņiem gadiem. Laika gaitā uzlabojas arī sadarbība ar iedzīvotājiem. Par darbu ar cilvēkiem vienā no mājām stāsta projektu koordinators Kārlis Beihmanis:

„Bija spraigas diskusijas, tika apspriestas izmaksas, bet, izstāstot visus plusus un mīnusus, vajadzīgo sarakstu skaits tika savākts, taču mainīt cilvēku stereotipus par māju siltināšanu ir grūti.”

SIA „Liepājas namu apsaimniekotājs” valdes loceklis Artis Rimma klāsta, ka Karosta un Tosmare līdz šim nevarēja pat pretendēt uz līdzfinansējumu. Tagad situācija ir mainījusies, jo arī iedzīvotāji daudz disciplinētāk veic ikmēneša maksājumus:

„Karosta un Tosmare aiz sarkanās līnijas. Tad vēl bija problēmas ar „Liepājas metalurgu”, un bankas palika uzmanīgas. Turklāt šajā pilsētas teritorijās dzīvojamais - vēsturiskais - mantojums nav diez ko labs, līdz ar to iepriekšējā plānošanas periodā finanšu līdzekļu Karostai un Tosmarei nebija vispār. Liepājā bija sazīmēta dažādās zonās. Karosta un Tosmarei bija tās zonas, kas vispār nebija finansētas.”

Tagad ir dota zaļā gaisma, uzsver Artis Rimma un situācija šajās pilsētas teritorijās pakāpeniski mainās, iespēju robežās tiek sakārtoti ar iekšpagalmi un stāvvietas.

Tosmarē un Karostā, kur ir 80 daudzdzīvokļu mājas, šajā plānošana periodā varētu sakārtot desmit, varbūt pat 15 daudzdzīvokļu ēkas.

Bieži vien māju iedzīvotāji ir piesardzīgi un piekrīt tikai pakāpeniskai ēku sakārtošanai. Iepriekšējā plānošanas periodā „Liepājas namu apsaimniekotājs” pilsētā kopumā izstrādāja vairāk nekā 60 projektus daudzdzīvokļu mājām, ar Eiropas Savienības fondu atbalstu renovēja 22.

Kopējās renovāciju izmaksas - 6,5 miljoni eiro, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsts - 2,5 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti